Αυξήθηκε κατά 58,4% η κερδοφορία του ομίλου Τιτάν το δεύτερο τρίμηνο

Αυξήθηκε κατά 58,4% η κερδοφορία του ομίλου Τιτάν το δεύτερο τρίμηνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητήριο μοχλό των αποτελεσμάτων του ομίλου Τιτάν εξελίσσονται φέτος οι αγορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, υπερκαλύπτοντας τις απώλειες από άλλες αγορές, όπως π.χ. η ελληνική. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 723,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Θετικό πρόσημο εμφάνισαν και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία αυξήθηκαν κατά 13,5%, σε 119,5 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 62%, σε 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην αρνητική επίδραση των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, ειδικά της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ κατά 16%. Αλλωστε, η θετική εικόνα επιβεβαιώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διάστημα κατά το οποίο η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκε κατά 58,4%, σε 27,8 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Οπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου Τιτάν, μεγάλο μέρος της φετινής θετικής πορείας αποδίδεται στη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη των κατασκευών είναι ιδιαίτερα εμφανής στις ανατολικές πολιτείες, στις οποίες και έχει παρουσία ο ελληνικός όμιλος. Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8%, σε 372,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 24%, σε 52,2 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Τιτάν εκτιμά ότι η ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς θα διατηρηθεί και κατά το 2017, με αποτέλεσμα να συνεχίζει την υλοποίηση ενός ενισχυμένου επενδυτικού προγράμματος που θα βελτιώσει την απόδοση των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική αγορά, η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι η κατανάλωση δομικών υλικών προήλθε κυρίως από τα δημόσια έργα, καθώς η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να πλήττεται από την οικονομική κρίση και να κινείται πτωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 7% των πωλήσεων του ομίλου. Οι δε εξαγωγές συνεχίζουν να απορροφούν περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής παραγωγής, γεγονός που έχει περιορίσει σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις από τη μείωση της ζήτησης. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών στον τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 9,1% και διαμορφώθηκε σε 133,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 29,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθαν σε 19,7 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς δομικών υλικών στην Ελλάδα, η Τιτάν προβλέπει ότι θα υπάρξει μια έστω οριακή βελτίωση κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των εργασιών στα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση κινήθηκε ανοδικά φέτος, καθώς μάλιστα το ύψος της παραγωγής των εργοστασίων της Τιτάν έχει επανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της περιόδου πριν από την κρίση καυσίμων που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της Αιγύπτου καταγράφουν σημαντική βελτίωση, παρά την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας τον Μάρτιο του 2016. Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε αύξηση 11,7% σε τοπικό νόμισμα, αλλά οριακή μείωση κατά 0,6% σε ευρώ, φθάνοντας τα 120,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα ανήλθαν σε 21,4 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη περίοδο του 2015, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι συναλλαγματικοί περιορισμοί επιφυλάσσουν ακόμη κινδύνους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή