«Στο σφυρί» το ιστορικό εστιατόριο Four Seasons

«Στο σφυρί» το ιστορικό εστιατόριο Four Seasons

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εσωτερικό του ιστορικού εστιατορίου Four Seasons, που στο παρελθόν φιλοξενούσε τα τερψιλαρύγγια δείπνα των εχόντων και των διασήμων, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τομ Γουλφ, δημοπρατήθηκε την Τρίτη.

Το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία ήταν μεγάλο και πολλά από τα αντικείμενα του διάσημου εστιατορίου κατάφεραν να πωληθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι είχαν αρχικώς εκτιμηθεί, ενώ συνολικά η δημοπρασία συγκέντρωσε 4,1 εκατ. δολάρια.

Ασημένια μαχαιροπίρουνα, ποτήρια και διάφορα άλλα σκεύη βρίσκονται ανάμεσα στα 900 αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν. Ανάμεσά τους, τραπέζια Εέρο Σάαρινεν από το μπαρ του Γκριλ Ρουμ του εστιατορίου, τα οποία αρχικώς είχαν κοστολογηθεί από 5.000 έως 7.000 δολάρια, αλλά τελικά δημοπρατήθηκαν για 22.000 έως 37.000 δολάρια.

Επίσης δύο δερμάτινες χαμηλές πολυθρόνες του Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε που κάποτε κοσμούσαν την είσοδο του εστιατορίου πωλήθηκαν έναντι 18.000 δολαρίων.

Το κομψό εστιατόριο είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Φίλιπ Τζόνσον. Κάποια έπιπλα που είχαν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Τζονσον δημοπρατήθηκαν έναντι 50.000 δολαρίων, ενώ ένας καναπές Τζον Σουίνγκ πωλήθηκε έναντι 90.000 δολαρίων. Αρκετοί από τους παρευρισκομένους στη δημοπρασία έδειξαν ενδιαφέρον για τις πινακίδες με την επωνυμία του εστιατορίου. Μία τέτοια πινακίδα πωλήθηκε έναντι 65.000 δολαρίων. Σε μία συμφωνία που συνήφθη την τελευταία στιγμή με τους ιδιοκτήτες τους εστιατορίου κάποια αντικείμενα αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία και πήραν τον δρόμο για το μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Αμπι Ρόζεν ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει το συμβόλαιο, και έτσι οι ιδιοκτήτες του Four Seasons δεν είχαν άλλη λύση από τη δημοπρασία των επίπλων και των μικρότερων αντικειμένων που βρίσκονταν στο ιστορικό εστιατόριο.

Οι επικριτές, πάντως, της κίνησης αυτής επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή ενός από τα «σπανιότερα φαινόμενα του μοντερνισμού», όπου η αρχιτεκτονική του χώρου, τα έπιπλα αλλά και γενικότερα το εσωτερικό του εστιατορίου αποτελούσαν ενιαίο σύνολο. Το εστιατόριο, άλλωστε, έκλεισε τις πόρτες του στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετακινηθεί λίγα τετράγωνα πιο πάνω στη Λεωφόρο Παρκ, σε ένα χώρο που σχεδιάστηκε εκ νέου από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Ισαϊ Ουέινφελντ και πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή