Η εκ των έσω υπονόμευση της Βουλής

Η εκ των έσω υπονόμευση της Βουλής

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτική διεύθυνση της Βουλής, δηλαδή το ελεγχόμενο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προεδρείο, στη δικομματική πλειοψηφία των 153 βουλευτών –που ενίοτε μπορούν να γίνονται και 162 με την προσθήκη της υπό τον κ. Β. Λεβέντη Κ.Ο. Ενωσης Κεντρώων– και στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα δείχνουν πως αδιαφορούν πλήρως για το αρνητικό αποτύπωμα που με πράξεις, επιλογές και παραλείψεις αφήνουν σε αυτό που λέγεται «αριστερή διακυβέρνηση». Τούτο είναι παραταξιακό τους πρόβλημα και για το μεγάλο υγιές τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες ακραίας κρίσης, μάλλον ζήτημα στερούμενο ενδιαφέροντος.

Το πραγματικά χείριστο είναι πως, με τη συνολική στάση τους, έρχονται δυνάμει να ενισχύσουν εκείνο το στοιχείο που έχει προκαλέσει σε ταραγμένες περιόδους κοινωνικές αντιδράσεις ανησυχητικές. Σχηματικά, το «στοιχείο» θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «εξώθηση μεγάλου αριθμού πλήρως απογοητευμένων πολιτών να καταπιούν ακόμη και το πιο αντιδραστικό περιβάλλον, αν μια τέτοια εξέλιξη μπορεί έστω και για λίγο να συνδυαστεί με συνθήκες επίπλαστης ηρεμίας». Οσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες λειτουργούν ως κακοί οιωνοί: πρωθυπουργός, υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές διαρκώς υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον Ναό της Δημοκρατίας, τροφοδοτώντας την επιχειρηματολογία των «πρεσβευτών» αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Με άλλα λόγια, τους βουλευτές του ακραίου μισαλλόδοξου φορέα που έρχεται, μεταξύ άλλων που κάνει, να «χαϊδέψει» κατ’ εξακολούθηση το υπό τον κ. Ν. Βούτση προεδρείο, καθώς αφήνει ατιμώρητες τις συνεχείς αντικοινοβουλευτικές, βίαιες, συμπεριφορές τους. Ποια είναι τα «άλλα»; Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής προαναγγέλλει (ως να ήταν υπουργός ή κυβερνητικός εκπρόσωπος) νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά μία εβδομάδα ως… «κατεπείγον»! Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε θετική τη στάση του κ. Τσίπρα έναντι του Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι, έχοντας δεχθεί 48 επίκαιρες ερωτήσεις «προς τον πρωθυπουργό» από τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσέλθει στη Βουλή μόνο δύο φορές να απαντήσει.

Αντιπρόεδρος της Βουλής, η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου από την έδρα απευθύνθηκε απαξιωτικά προς αρχηγό κόμματος, την κυρία Γεννηματά, την ώρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας. Υπουργός (Ευκλ. Τσακαλώτος) παρεκτρέπεται ειρωνευόμενος τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διαπληκτιζόμενος με βουλευτές της αντιπολίτευσης, λέει από τα υπουργικά έδρανα φράσεις όπως: «Ασε μας, τώρα. Αντε, φύγε από εδώ. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου! Το απόσταγμα»…

Αλλος υπουργός (Γ. Κατρούγκαλος) μόλις χθες υποστήριζε με στόμφο τροπολογία η οποία δεν είχε ακόμη κατατεθεί και θα ψηφιζόταν ελάχιστες ώρες μετά! Επίσης, νομοθέτηση μέσω τροπολογιών, άσχετων και εκπρόθεσμων, δηλαδή κατά παράβαση Συντάγματος και Κανονισμού: ψηφίστηκαν 24 τροπολογίες σε τρία νομοσχέδια αυτής της εβδομάδας, 15 κατατέθηκαν μέσα σε πέντε ημέρες, 213 συνολικά, σύμφωνα με το αρχείο της Βουλής, σε δέκα μήνες. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος εξεταστικής επιτροπής, κάνει αναρτήσεις στο Twitter εν ώρα συνεδρίασης. Στελέχη μαζικά και ισοπεδωτικά επιτίθενται στον Τύπο και τους λειτουργούς του. Μόνο ανησυχία για το τι (άλλο) έρχεται με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή