Χαράλαμπος Μπούρας, ένας άξιος Ελληνας που τίμησε την πατρίδα του

Χαράλαμπος Μπούρας, ένας άξιος Ελληνας που τίμησε την πατρίδα του

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν «φεύγει» ένας άνθρωπος που έχει αφήσει έργο, ανακινούνται οι μνήμες και ταξιδεύουν πληροφορίες. Εκπλήσσεται κανείς από το εύρος του έργου που κληροδότησε ο Χαράλαμπος Μπούρας, ένας άνθρωπος με κολοσσιαία προσφορά στην προστασία και συντήρηση των μνημείων. Οσα δίδαξε και όσα πρόσφερε, με έργο αλλά και με λόγους, παραινέσεις, έμπνευση, θα εκτιμηθούν ακόμη περισσότερο στον χρόνο. Ακόμη είναι νωρίς για να αποτιμήσει κανείς πλήρως ένα τόσο μεγάλο έργο.

Σήμερα κηδεύεται ο Χαράλαμπος Μπούρας στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αλλά το έργο του θα αποδίδει πάντα καρπούς. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του Χαράλαμπου Μπούρα απέστειλε στην «Κ» τον ύστατο χαιρετισμό. Συνοψίζει άριστα τη διαδρομή του ανθρώπου. Μας παρακινεί να αναλογιστούμε τι θα πει ένας βίος που τίμησε το δώρο της ζωής και που άφησε στην πατρίδα έργο. Στον Χαράλαμπο Μπούρα οφείλουμε αναστηλωτικά έργα σε μείζονα μνημεία της πατρίδας μας, στην Ακρόπολη, στη Βραυρώνα, στον Οσιο Λουκά… Και ένα βλέμμα πάνω στην ερμηνεία του μνημειακού πλούτου σε όλη την ιστορική διαχρονία του.

Υστατο «χαίρε»

«Με την αγάπη της φιλίας, με θαυμασμό για το ερευνητικό του έργο και με σεβασμό μπροστά στο σπάνιο ήθος του, απευθύνουμε το ύστατο «χαίρε» στον Χαράλαμπο Μπούρα, ένα Ελληνα που τίμησε την πατρίδα του. Αγωνίσθηκε όσο κανένας άλλος για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της χώρας, με πίστη σε μιαν άλλη, καλύτερη Ελλάδα. Υπήρξε άνθρωπος του στοχασμού αλλά και της δράσης: “Εν τους δεινοίς ευθαρσής εδύνατο είναι”, στα δύσκολα έδειχνε θάρρος. Στάθηκε ανένδοτος και ακραιφνής στις πεποιθήσεις του, μειλίχιος και καλοπροαίρετος προς όλους. Σαν μια ζείδωρη πνοή πέρασε ανάμεσά μας, αφήνοντας ένα παράδειγμα. Ζει μέσα μας με αγάπη και τιμή,

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή