Κυπριακό: Στο τραπέζι εδαφικό και εγγυήσεις

Κυπριακό: Στο τραπέζι εδαφικό και εγγυήσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκάθαρη πρέπει να θεωρείται η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών ότι δεν αποδέχεται θέμα εγγυήσεων σε μελλοντική λύση του Κυπριακού.

Το θέμα αυτό, μαζί με το εδαφικό, συζητήθηκε για πρώτη φορά σήμερα μεταξύ των ηγετών και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι για το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα γίνονται, όπως προγραμματίζεται, σχεδόν τρεις φορές την βδομάδα ( οκτώ συνολικά συναντήσεις). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΠτΔ είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αποδέχεται τη σταδιακή απομάκρυνση, ενώ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σημαντικό ζήτημα το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί και να αποφασιστεί, και για το οποίο φαίνεται πως η έχει γίνει σημαντική προεργασία, είναι αυτό των κριτηρίων στο εδαφικό που συνδέονται με την άλλη κύρια πτυχή του Κυπριακού, το περιουσιακό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι η επιστροφή τουλάχιστον 100, 000 προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση (οι καταγραμμένοι πρόσφυγες είναι 160,000) και η επιστροφή θρησκευτικών μνημείων και χώρων λατρείας που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Ελληνοκυπρίους.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι και η διασφάλιση της ακτογραμμής ,στην οποία εμπίπτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και η συνδεσιμότητα των διαφόρων χωριών και κοινοτήτων.

Τα κριτήρια του εδαφικού, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτυπωθούν σε μετέπειτα στάδιο σε χάρτες, ενώ σημαντικό είναι να ειπωθεί πως αν δεν κλείσει το κεφάλαιο του εδαφικού δεν κλείνει ούτε το περιουσιακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή