Μπαράζ επιθέσεων με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπαράζ επιθέσεων με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκωση της δράσης τους προχωρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα αντιεξουσιαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως απάντηση στις εφόδους που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις καταλήψεις «στέγης» στη συμπρωτεύουσα.

Χθες τα ξημερώματα, ομάδα κουκουλοφόρων πραγματοποίησε καταδρομική επίθεση με μολότοφ εναντίον διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) που εκτελούσε υπηρεσία στατικής φύλαξης έξω από το σπίτι του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια. Οι δράστες, περίπου δέκα άτομα, ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες και πλησίασαν τη διμοιρία από τον λόφο του Στρέφη. Εκτόξευσαν συνολικά πέντε μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι κατάφεραν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές, ούτε όμως προσαγωγές υπόπτων και συλλήψεις. Ηταν η τρίτη καταδρομική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας στα Εξάρχεια. Μεγαλύτερες σε ένταση εμπρηστικές επιθέσεις καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα είχαν κινδυνεύσει να τραυματιστούν αστυνομικοί της προσωπικής φρουράς του υπουργού.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση έξω από το σπίτι του κ. Φλαμπουράρη, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στην Τοπική Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Πετράλωνα. Πλησίασαν πεζή τα γραφεία του κόμματος στην οδό Δρυώπων και χρησιμοποιώντας ξύλα, πέτρες και βαριοπούλες προκάλεσαν φθορές σε πέντε τζαμαρίες στην πρόσοψη του κτιρίου. Πανομοιότυπη επίθεση έγινε στις 2.50 τα ξημερώματα και στην Καλαμαριά. Οι δράστες είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατώντας σιδηρολοστούς και σφυριά προκάλεσαν φθορές στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Τριανταφυλλίδη.

Χθες, στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο – προκήρυξη με το οποίο αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τον βανδαλισμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στον Βύρωνα. «Σαν μια ελάχιστη απάντηση στις εκκενώσεις των καταλήψεων κάναμε μια νυχτερινή επιδρομή στα γραφεία των εν λόγω κομμάτων στο Βύρωνα», ανέφεραν σ’ αυτό. 

Στο μεταξύ, τη νύχτα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ύστερα από πορεία στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Οι νεαροί, αφού κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξαν στο Τμήμα Θεάτρου το οποίο και κατέλαβαν παραβιάζοντας τις κλειδαριές. Με κείμενο στο Διαδίκτυο καλούν τους ομοϊδεάτες τους να στηρίξουν το «εγχείρημα» και διευκρινίζουν ότι στόχος τους είναι να μετατρέψουν τη Σχολή Θεάτρου σε «κέντρο αγώνα». Παρόμοιο κύμα καταδρομικών επιθέσεων σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήψεων δημόσιων και πανεπιστημιακών κτιρίων είχε καταγραφεί την άνοιξη του 2015. Αφορμή ήταν τότε η πολυήμερη απεργία των αναρχικών κρατουμένων ενάντια στη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη έγινε την Τετάρτη και οδήγησε στη σύλληψη συνολικά 74 ατόμων, 64 αλλοδαπών και μόλις 10 Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην οκταώροφη πολυκατοικία επί της οδού Καρόλου Ντιλ, όπου κατέφυγαν τα μέλη του κινήματος «No Border» μετά την αποχώρησή τους από το ΑΠΘ, η ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισε Ελληνες παρά μόνο 19 Γερμανούς, 11 Ισπανούς, 7 Ιταλούς, 3 Γάλλους, Ρώσους, Σλοβένους, Ολλανδούς, Αυστριακούς, έναν υπήκοο Νέας Ζηλανδίας κ.ά. Στην κατάληψη «ορφανοτροφείο», αντίστοιχα, εντοπίστηκαν –εκτός από 19 πρόσφυγες και μετανάστες– τέσσερις γυναίκες καταληψίες, τρεις Ελβετίδες και μία Ελληνίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή