Εν αναμονή των τραπεζικών στρες τεστ

Εν αναμονή των τραπεζικών στρες τεστ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών, οδήγησε χθες την ελληνική αγορά μετοχών σε σημαντική άνοδο και τον Γενικό Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 570 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 571,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,51%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε οριακή πτώση 0,04% και έκλεισε τον Ιούλιο με άνοδο 5,39%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 9,51%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 38,931 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 79.327.294 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,89%. Ανοδικά κινήθηκαν 53 μετοχές, 28 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+13,48% στα 0,202 ευρώ), της Πειραιώς (+11,11% στα 0,150 ευρώ), της Alpha Bank (+6,63% στα 1,77 ευρώ), της Eurobank (+3,66% στα 0,510 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,50% στα 2,66 ευρώ), της Folli Follie (+2,71% στα 22,00 ευρώ) και του ΟΛΠ (+1,84% στα 13,25 ευρώ). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Πειραιώς, διακινώντας 27.796.119 και 21.279.871 τεμάχια, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 10,688 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 5,239 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα στην Ευρώπη είχε παρατηρηθεί ήπια διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οπως ανέφεραν οι αναλυτές της Alpha Bank, οι αποφάσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας χθες δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αγορών. Το ενδιαφέρον τους εστιάστηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην Ευρωζώνη ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης Ιουλίου κατέγραψε μη αναμενόμενη αύξηση, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική στους κλυδωνισμούς που προκλήθηκαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός Ιουλίου κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Στη Βρετανία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK κατέγραψε τον Ιούλιο χαμηλό από τον Δεκέμβριο του 2013, σηματοδοτώντας την αβεβαιότητα των Βρετανών καταναλωτών. Στις ΗΠΑ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη της αναμενομένης, καταγράφοντας υψηλό 4 εβδομάδων.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τον ετήσιο ρυθμό αύξησης της νομισματικής βάσης, ενώ αποφάσισε αύξηση των ετήσιων αγορών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF’s) στα 6 τρισ. από 3,3 τρισ. γιεν. Αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έτος 2016 στο 1% και για τον δομικό δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,1%. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συνολική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην επόμενη σύσκεψη. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία παρουσίασε σε ετήσια βάση τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη μείωση από τον Μάρτιο του 2013 (-0,5%, ενώ η εκτίμηση ήταν για -0,4% και τον Μάιο ήταν -0,4%), ενισχύοντας την ανησυχία για αποπληθωριστικές πιέσεις. Το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε μη αναμενόμενη μείωση σε χαμηλό (3,1%) 21 ετών. Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε σε μηνιαία βάση μεγαλύτερη της αναμενομένης αύξηση.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, με το επιτόκιο πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης να διαμορφώνεται στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή