Νέα πυρά Τουρκίας κατά ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τρία μέλη μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας προσήχθησαν χθες στην τουρκική Δικαιοσύνη στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Οι τόνοι ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και στις ΗΠΑ, όπου ζει ο Γκιουλέν, ανέβηκαν χθες, με τον Τούρκο πρόεδρο να κατηγορεί τη Δύση ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών».

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών, αντί να ευχαριστείτε αυτό το κράτος που νίκησε το πραξικόπημα», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, αντιδρώντας στα σχόλια του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος δήλωσε ότι η αναταραχή στην Τουρκία επιδρά αρνητικά στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. «Μάθε τη θέση σου. Ο πραξικοπηματίας είναι στη χώρα σου, τον ταΐζεις», είπε.

Σε πιο κόσμιο τόνο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απάντησε ότι, μετά τις εκκαθαρίσεις στον στρατό, η Τουρκία είναι πιο έτοιμη από ποτέ να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό των ΗΠΑ. «Αν (οι Αμερικανοί) ρωτούν κατά πόσον η μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικού Κράτους) έχει αποδυναμωθεί, λέμε ότι, αντιθέτως, μετά την απομάκρυνση των πραξικοπηματιών ο στρατός έχει γίνει πιο έμπιστος, καθαρός και αποτελεσματικός στη μάχη», είπε ο Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου υποβάθμισε επίσης τη σημασία της προσέγγισης της Αγκυρας με τη Μόσχα, η οποία θα επισφραγισθεί με το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν για συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη στις 9 Αυγούστου. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν αποτελούν εναλλακτική προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πάντως, η αισιόδοξη οπτική του Τσαβούσογλου για την «αξιοπιστία» του στρατού μετά τις εκκαθαρίσεις δεν αποδεικνύεται από τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να χορηγήσει βαρέα όπλα στην αστυνομία, αποδίδοντάς της ουσιαστικά ρόλο αντίβαρου στον στρατό, υπό τον φόβο μελλοντικής επανάληψης του πραξικοπήματος.

Κλείσιμο βάσης Ακιντσί

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να κλείσει την αεροπορική βάση Ακιντσί, που βρίσκεται κοντά στην Αγκυρα και η οποία χρησιμοποιήθηκε για την απογείωση των αεροπλάνων των πραξικοπηματιών, καθώς και όλα τα στρατόπεδα που λειτούργησαν ως βάση των ελικοπτέρων και των τεθωρακισμένων που χρησιμοποιήθηκαν τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, οι προσαγωγές υπόπτων σε σχέση με το πραξικόπημα έφθασαν τις 18.000, εκ των οποίων οι 9.677 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Παράλληλα, ο αριθμός των διαβατηρίων που ακυρώθηκαν προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος των κατόχων τους από τη χώρα φθάνει τις 50.000.

Μεταξύ των συλληφθέντων χθες, περιλαμβάνονται οι Μουσταφά, Σουκρού και Χαλίτ Μποϊντάκ, διευθυντικά στελέχη του ομώνυμου οικογενειακού ομίλου, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επιρροή του Γκιουλέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή