Η Αθήνα στρέφει την προσοχή στα Βαλκάνια

Η Αθήνα στρέφει την προσοχή στα Βαλκάνια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του συνειδητού ανοίγματος της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, με σκοπό τη δημιουργία σταθερών διαύλων συνεργασίας σε οικονομικά αλλά και πολιτικά ζητήματα, εντάσσεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλγαρία. Τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο εκείνου που ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έχει περιγράψει ως πολύπλευρη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στη Σόφια ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει με τον Βούλγαρο ομόλογό του στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, με μια σειρά σημαντικών διμερών θεμάτων. Η οικονομία και, κυρίως, η ενεργειακή συνεργασία είναι τα κύρια θέματα συζήτησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Πέρα από τον αγωγό IGB, ο οποίος συνδέει τις δύο χώρες, και τον TAP, έχει ήδη συμφωνηθεί και η δημιουργία του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που ετέθη άλλωστε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμος Χοκστάιν. Στο πλαίσιο της σύσφιγξης των οικονομικών-εμπορικών σχέσεων εντάσσονται και οι συζητήσεις που αναμένεται να επαναληφθούν για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Βάρνα, σημαντικό βουλγαρικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την Αθήνα τονίζουν ότι οι σχέσεις με τη Βουλγαρία είναι οι καλύτερες δυνατές, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στη στάση της Σόφιας στο προσφυγικό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι θέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας συγκλίνουν και σε πιο βαθιά πολιτικά θέματα, όπως το μέλλον που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη. Και τοποθετούν τη Σόφια σε πλήρη αντίστιξη με τις απόψεις που επικρατούν στο Βίζεγκραντ. Η Αθήνα επιζητεί, άλλωστε, τη δημιουργία μιας «Βαλκανικής Συνεννόησης» όπου Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία θα διαμορφώνουν κοινή στάση για διάφορα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Ελλάδα στηρίζει, επίσης, την ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη του Σένγκεν, ενώ κοινή στάση μεταξύ Αθηνών και Σόφιας υπάρχει και στα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Στην πρωθυπουργική αποστολή, εκτός από τον κ. Κοτζιά, αναμένεται να είναι και άλλοι υπουργοί και συγκεκριμένα οι κ.κ. Π. Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Σταθάκης, Ι. Μουζάλας και Ν. Τόσκας. Ενδεχομένως να μεταβεί στη Σόφια και ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, καθώς υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες που αφορούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα Βουλγάρων που κατοικούν στην Ελλάδα. Αναλόγως, η Αθήνα ενδιαφέρεται για τις σημαντικές και πολυάριθμες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει Ελληνες στη Βουλγαρία διαχρονικά, αλλά και τα τελευταία χρόνια, όπου μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μετέφερε τις δραστηριότητές του στη βαλκανική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή