Δικαίωση από το ΔΝΤ «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

Δικαίωση από το ΔΝΤ «βλέπει» το ΥΠΟΙΚ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση αποτίμησης του πρώτου ελληνικού προγράμματος που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δικαιώνει τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών. Σχολιάζοντας τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα εκθέσεις διεθνών οργανισμών που δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτων, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικούς δρόμους, αντί του “εσφαλμένου” μνημονίου που εφαρμόστηκε στη χώρα μας το 2010». Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο προσθέτουν ότι «το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους. Πουθενά, βέβαια, δεν εμφανίζεται η άποψη της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ! Θυμίζουμε, όμως, ότι Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσε, καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα!». Και σημειώνουν ότι «σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα την αναδιάρθρωση του χρέους – που αποφασίστηκε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup».

Παράλληλα, από το υπουργείο Οικονομικών επισήμαιναν πως «η έκθεση τονίζει και άλλα λάθη του ΔΝΤ, όπως την εκτίμησή του για την ύφεση (την είχαν υπολογίσει αθροιστικά στο 5,5% το 2012, ενώ εκτινάχθηκε στο 17%!) και το “κούρεμα” των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, πάντα σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΟ, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και το όφελος ήταν περιορισμένο».

Καταλήγουν, δε, από το υπουργείο ότι «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και επίσημα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν “φορτωμένες” με ομόλογα της Ελλάδας. Τους έδωσαν, λοιπόν, τον χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τα “ξεφορτωθούν”, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή