«Οχι» των ΗΠΑ σε άμεση διαπραγμάτευση με τη Βρετανία

«Οχι» των ΗΠΑ σε άμεση διαπραγμάτευση με τη Βρετανία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη ζέση και σπουδή το Λονδίνο ενημέρωσε την Ουάσιγκτον ότι ενδιαφέρεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις, προκειμένου να καθοριστούν οι μετά το Brexit διμερείς τους σχέσεις, αλλά δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Mάικλ Φρόμαν, δήλωσε στον Βρετανό ομόλογό του, που μόλις ανέλαβε καθήκοντα, πως είναι πολύ νωρίς και δεν δύνανται οι δύο χώρες να εκκινήσουν συνομιλίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις τους. Πρώτα θα πρέπει να διασαφηνιστεί το νέο καθεστώς των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Απευθυνόμενος στον νέο υπουργό Εμπορίου της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, υπογράμμισε ο Μάικλ Φρόμαν πως «οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να δεσμευθούν σε συζητήσεις με τη Βρετανία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουν τις εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις την ενδεδειγμένη χρονική στιγμή». Αλλωστε, η Βρετανία δεν έχει ακόμη επίσημα εισέλθει σε πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., αφότου διεξήχθη το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, και οι πολίτες της χώρας απεφάνθησαν πως επιθυμούν την έξοδο από την Ε.Ε. Εξ ου και λίγα πράγματα είναι γνωστά όσον αφορά τη μελλοντική οικονομική ενοποίησης ανάμεσα σε μια ανεξάρτητη Βρετανία και τον εμπορικό συνασπισμό των πλέον 27 χωρών.

Υπό ερώτηση τίθεται το εάν οι δασμοί στις συναλλαγές Βρετανίας και Ε.Ε. θα επιβληθούν εκ νέου, εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ηπειρο και εάν οι κανόνες για τη μετανάστευση επηρεάσουν τους εργαζομένους τους. «Ως ένα πρακτικό ζήτημα, δεν είναι αυτή τη στιγμή δυνατόν να προχωρήσουμε σε μεμονωμένες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότι αποσαφηνιστούν ορισμένα από τα πρωταρχικά και μείζονα θέματα στους μελλοντικούς συσχετισμούς ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις, η Ουάσιγκτον εξετάζει το πώς η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επηρεάσει τις συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται αυτήν την περίοδο και αφορούν τη διατλαντική συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ – Ε.Ε. για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Αναφέρεται, τέλος, πως η όλη διαπραγματευτική διαδικασία έχει σημειώσει βραδεία πρόοδο και ο κ. Φρόμαν εξέφρασε την ανησυχία του πως οι προτάσεις ένθεν και ένθεν των συνομιλητών πρέπει να προσαρμοστούν, συνεκτιμώντας την αποχώρηση της Βρετανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή