1.373 αφίξεις σε δύο εβδομάδες

1.373 αφίξεις σε δύο εβδομάδες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριακή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά του Αιγαίου στα οποία βρίσκονται τα hotspots, καθώς συνεχίζονται καθημερινά οι αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (συγκεκριμένα από τις 13 Ιουλίου έως και χθες το πρωί), 1.373 άτομα έφτασαν κυρίως στη Λέσβο αλλά και σε Χίο και Σάμο. Συνολικά στα τρία νησιά, όπως και στη Λέρο και στην Κω παραμένουν 9.313 μετανάστες και πρόσφυγες. Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Την ίδια στιγμή, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο ΣΕΤΕ και η ΓΕΣΕΒΕ με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων από τα νησιά αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία των νησιών από το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροδρομίων, οι πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό έχουν σημειώσει μείωση της τάξης του 65% στη Λέσβο και 40% στη Χίο και στη Σάμο τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. «Εχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση με αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά στα νησιά που δέχθηκαν πρόσφυγες από τη μείωση του τουρισμού», τονίζει στην «Κ» ο Νίκος Μόλβαλης πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου. «Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι που δούλευαν “σεζόν” και τον χειμώνα έπαιρναν ταμείο ανεργίας τώρα δεν βρίσκουν μεροκάματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα. Ζητούμε, λοιπόν, να μειωθεί ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός ενσήμων για τα νησιά», εξηγεί ο κ. Μόλβαλης.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισημαίνει το αδιαχώρητο που έχει δημιουργηθεί στα hotspots στα νησιά από τη συνεχιζόμενη ροή μεταναστών. «Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια σταθερή και μάλλον αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των τριών hotspots έχει ήδη ξεπεραστεί, παρακαλούμε όπως ληφθεί εγκαίρως πρόνοια αποσυμφόρησης των νησιών».

Χθες στη Λέσβο, παρέμεναν 3.933 πρόσφυγες και μετανάστες συνολικά, στο hotspot στη Μόρια και στον χώρο φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων στο Καρά Τεπέ, ενώ η χωρητικότητα των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων είναι 3.500 άτομα. Η αστυνομία, λόγω των συνεχών νέων αφίξεων τις τελευταίες ημέρες, έχει αυξήσει τα μέτρα ελέγχου στο hotspot του νησιού. Ετσι όλοι οι νεοφερμένοι βρίσκονται υπό περιορισμό στην εγκατάσταση για 25 ημέρες όπως ορίζει η νομοθεσία, ενώ στην είσοδο πραγματοποιείται αυστηρός έλεγχος. Στέλεχος μη κυβερνητικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη Λέσβο διευκρινίζει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν εντάσεις παρά την αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, αν συνεχίσουν να έρχονται με το ίδιο ρυθμό, σύντομα θα έχουμε πρόβλημα». Τα hotspots στα νησιά στήθηκαν με τη λογική της φιλοξενίας των μεταναστών για λίγες ημέρες έως ότου διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες. Ομως τελικά κάποιοι ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά για 4 μήνες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό στις 20 Μαρτίου. «Εχουν δει ότι κάποιοι φεύγουν και αυτό τους καθησυχάζει. Ξέρουν ότι κάτι θα γίνει αλλά δεν ξέρουν πότε, οι διαδικασίες είναι αργές», τονίζει ο ίδιος. Στη Χίο φιλοξενούνται 2.555 άτομα επί μήνες στο hotspot που είχε φτιαχτεί για προσωρινή παραμονή λίγων ημερών μόλις 1.100 ατόμων. Στη Σάμο, διαμένουν 1.344 άτομα στο hotspot που έχει χωρητικότητα 850 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή