Ετήσια συνδρομή στους καταθέτες λόγω αρνητικών επιτοκίων

Ετήσια συνδρομή στους καταθέτες λόγω αρνητικών επιτοκίων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλες τράπεζες κάνουν περικοπές, κλείνοντας υποκαταστήματα και απολύοντας προσωπικό, άλλες βρίσκουν πιο καινοτόμες ιδέες για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκίων: επιβολή ετήσιας εισφοράς στους πελάτες.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι βρετανικές τράπεζες RBS και Natwest, και η γερμανική συνεταιριστική τράπεζα GLS. Η τελευταία αποφάσισε την επιβολή ετήσιας εισφοράς ύψους 60 ευρώ ανά πελάτη. Για πελάτες μέχρι 27 χρόνων η εισφορά είναι 12 ευρώ.

Οπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της GLS, Κρίστοφ Λίτσελ, με το μέτρο αυτό εξασφαλίζεται και στο μέλλον ο κοινωνικός και οικολογικός χαρακτήρας της τράπεζας. Η μηνιαία εισφορά των 3,80 ευρώ παραμένει. Oμως η εν λόγω τράπεζα δεν θέλει να παίρνει μόνο, αλλά και να δίνει και μάλιστα σε περιόδους που το χρήμα είναι φθηνό έχει κατεβάσει στο μηδέν τα επιτόκια σε περίπτωση που δεν ξεπεράσεις πιστωτικό όριο των 10.000. Μέχρι τώρα τα επιτόκια ήταν 7,3%, όταν σε άλλες τράπεζες ήταν σχεδόν 12%, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Το μέλος του Δ.Σ. της GLS, Αντρέας Νόικιρχ, υπολογίζει σε έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως. Και διευκρινίζει ότι η πολιτική της εν λόγω τράπεζας δεν αφορά στο να κλείσει τρύπες εσόδων, αλλά πολύ περισσότερο στο να επιβραβευτεί η τράπεζα με μια εισφορά για τις ξεχωριστές της υπηρεσίες. Αυτή η πρωτιά γίνεται αντικείμενο στενής παρακολούθησης κι αυτό δεν προκαλεί όπως είναι φυσικό καμία έκπληξη.

Την ίδια στιγμή, η ιστοσελίδα MarketWatch αποκαλύπτει επιστολή της RBS προς 1,3 εκατ. πελάτες της. Με την επιστολή, η RBS προειδοποιεί ότι η τράπεζα ενδέχεται να αναγκαστεί να αρχίσει να χρεώνει τόκους στα πιστωτικά υπόλοιπα, λόγω των συνθηκών της αγοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η θυγατρική της Natwest, στην περίπτωση που η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να στηρίξει την οικονομία λόγω Brexit.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της σε νέα ιστορικά χαμηλά την επόμενη εβδομάδα, κάτι που οδήγησε την RBS να ενημερώσει τους πελάτες της ότι ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσουν την τράπεζα εάν το βασικό επιτόκιο διολισθήσει κάτω από το μηδέν.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε απαραίτητη ενέργεια στην περίπτωση που το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας μειωθεί κάτω από το μηδέν, όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους πελάτες μας από την όποια επίπτωση», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της RBS.

Ο ίδιος δήλωσε στο MarketWatch πως η επιστολή αποτελεί απλώς νόμιμη αλλαγή στους όρους και προϋποθέσεις και αν τα επιτόκια γίνουν αρνητικά, δεν θα είναι «πολύ απίθανο να περάσουμε το κόστος στους πελάτες».

H Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση –στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια– ο διοικητής, Μαρκ Κάρνεϊ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή