Κάποιοι «ξεχνούν» ότι τα ΕΛΠΕ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν

Κάποιοι «ξεχνούν» ότι τα ΕΛΠΕ πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσοχή παρακολουθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι την αύξηση της συμμετοχής του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ από το 40,98% στο 45,47% και προσπαθούν να την ερμηνεύσουν. Εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό για να ξεπεράσει το 51%; Κι αν ναι, με ποιο σκοπό; Για να μείνει και να ενισχύσει τον έλεγχό του στην εταιρεία ή για να φύγει; Κύκλοι του ομίλου λένε ότι δεν πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, αλλά απλώς για αγορά ενός πακέτου μετοχών σε χαμηλή τιμή. Η κυβέρνηση έχει τον καημό της. Αυτό που την προβληματίζει είναι το εξής: αν ο όμιλος αυξάνει το ποσοστό του για να το πουλήσει στη συνέχεια, η υφιστάμενη συμφωνία μετόχων, μεταξύ Δημοσίου και Λάτση, ισχύει και με τον επόμενο μέτοχο; Η συμφωνία προβλέπει ότι το Δημόσιο ασκεί τη διοίκηση των ΕΛΠΕ παρά το γεγονός ότι ο όμιλος Λάτση έχει μεγαλύτερο ποσοστό. Αν όμως ο τελευταίος πουλήσει τη συμμετοχή του σε άλλον ιδιώτη, τι γίνεται; Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση απηύθυνε το σχετικό ερώτημα σε νομικό γραφείο και περιμένει απάντηση. Θα αναρωτηθεί κανείς τι σημασία έχει αυτό, από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το Δημόσιο πρέπει να πουλήσει τη συμμετοχή του στα ΕΛΠΕ. Προφανώς κάποιοι στην κυβέρνηση δεν συμφωνούν με την αποκρατικοποίηση. Ακόμη κι αν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους. Δεν είναι δα και ιδιαίτερα πρωτότυπο.

Τα αεροδρόμια, «κλειδί» για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη

Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στην Πάρο πέραν των άλλων ωφελειών αναμένεται να φέρει και νέες τουριστικές επενδύσεις στο κυκλαδίτικο νησί, καθώς ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αλλωστε, η βελτίωση των δημοσίων υποδομών στον τομέα των μεταφορών σε κάθε προορισμό αποτελεί «κλειδί» για την περαιτέρω τουριστική του ανάπτυξη. Και η τουριστική ανάπτυξη μεταφράζεται από τη μία σε εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο που αναζητεί πρόσθετες πηγές εσόδων και από την άλλη σε νέες θέσεις εργασίας για τη μείωση του δείκτη της ανεργίας. Με βάση αυτή τη παραδοχή, όπως σημειώνουν τουριστικοί φορείς της χώρας, η πολιτεία θα πρέπει να κινήσει ταχύτερα τις διαδικασίες προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη. Η ολοκλήρωση του έργου προσθέτουν θα φέρει νέο κύμα σημαντικών επενδύσεων τόσο στον χώρο του τουρισμού όσο και σε άλλους τομείς στο μεγαλύτερο προορισμό της χώρας, ενισχύοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία. Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις λιμενικές υποδομές της χώρας σε ορισμένους προορισμούς που χρειάζονται βελτιώσεις, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο κλάδος της κρουαζιέρας. Σχετικά αιτήματα έχουν καταθέσει και εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών κρουαζιέρας.

Σε διεθνή εταιρεία εξελίσσεται η ΦΑΓΕ

Σε κατά βάση διεθνή εταιρεία, με την Ελλάδα να αποτελεί μάλλον μια περιφερειακή αγορά της, εξελίσσεται η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ. Το μεγάλο βήμα που έκανε η εταιρεία μεταφέροντας την έδρα της στο Λουξεμβούργο το 2012, με κύριο στόχο να έχει καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση συνεχίζεται τώρα με την ανακοίνωση της δημιουργίας μονάδας παραγωγής γιαουρτιού, επίσης στο Λουξεμβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προσφορές των επενδυτών για την επικείμενη έκδοση ομολόγων της ΦΑΓΕ ύψους 420 εκατ. δολαρίων με ωρίμανση το 2026 φέρεται να έφτασαν τα 5,5 δισ. δολάρια.

Η απομάκρυνση της αβεβαιότητας αυξάνει τις καταθέσεις

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η καλή πορεία του τουρισμού αλλά και γενικότερα η απομάκρυνση της αβεβαιότητας και η σταθεροποίηση της οικονομίας οδηγούν σε βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο σημειώθηκε σημαντική αύξηση καταθέσεων, κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και οι οποίες ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου. Κατά 700 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και κατά 300 εκατ. των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ενίσχυσης των καταθέσεων, καθώς και τον Μάιο σημείωσαν μικρή αύξηση κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στελέχη τραπεζών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα για την εξέλιξη των καταθέσεων μετά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για το «νέο χρήμα». Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούν καθοριστική την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, η οποία εκτιμούν ότι θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, η μικρή αύξηση των καταθέσεων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, καθώς από τον Νοέμβριο του 2014 έχουν μειωθεί κατά 40 δισ. και παραμένουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή