Με αργά βήματα ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι

Με αργά βήματα ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρά βήματα, αλλά μεγάλους προβληματισμούς προχωρεί η συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενόψει του ραντεβού των δύο αρχηγών τον Σεπτέμβριο και με το βλέμμα στην πιθανή ευόδωση των διαπραγματεύσεων και την ανάδειξη ηγέτη από τη βάση. Παρά το γεγονός ότι αύριο μπαίνει ο Αύγουστος, οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων θα συνεχίσουν να έχουν επαφές και να εξετάζουν οργανωτικά ζητήματα. Σε αυτά φαίνεται να υπάρχει σημαντική σύγκλιση. Αν και εξακολουθούν να υφίστανται κάποιες διαφορές, ωστόσο το γενικότερο κλίμα είναι θετικό. Πιθανολογείται ότι λίγο πριν ή λίγο μετά τη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη, το οργανωτικό σκέλος θα έχει διευθετηθεί. Στα ζητήματα που έχουν τεθεί στις συζητήσεις αυτές (μεταξύ των κ. Στ. Ξεκαλάκη και Χρ. Πρωτόπαπα από το ΠΑΣΟΚ και Π. Αβραμίδη και Δ. Τσιόδρα από το Ποτάμι) περιλαμβάνεται, π.χ., το μητρώο των συμμετεχόντων σε μια εκλογική διαδικασία. Σε αυτό φαίνεται ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει πως θα πραγματοποιηθεί στο πρότυπο των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών της Ν.Δ., δηλαδή με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.

Συζητείται ακόμη και το αν οι ψηφοφόροι θα γνωστοποιούν την προτίμησή τους μέσω της παραδοσιακής κάλπης ή ηλεκτρονικά. Επίσης, φαίνεται ότι θα τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις για την εκδήλωση υποψηφιότητας, προκειμένου να αποφευχθούν ευτράπελα. Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι δίμηνος με ορίζοντα διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας τα τέλη Νοεμβρίου. Πηγές και από τις δύο πλευρές τόνιζαν ότι στόχος είναι να σπεύσουν στις κάλπες τουλάχιστον 200.000 ψηφοφόροι, προκειμένου η διαδικασία να έχει κάποια ουσιαστική σημασία.

Ενα σημαντικό «αγκάθι» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι παραμένει ο νέος φορέας. Η Σεβαστουπόλεως τίθεται ευθύς εξαρχής υπέρ νέου φορέα, ενώ η Χαρ. Τρικούπη προκρίνει το «ομόσπονδο» σχήμα το οποίο θα οδηγήσει σε νέο κόμμα έπειτα από συνέδριο. Επίσης, περιγράφεται ως μετέωρο το τι θα γίνει αν ο πρωθυπουργός αιφνιδιάσει και οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Επί τούτου υπάρχουν τρεις απόψεις: στο ΠΑΣΟΚ επιθυμούν ενιαίο σχήμα με επικεφαλής την κ. Γεννηματά, ενώ στο Ποτάμι θεωρούν ότι αν προκηρυχθούν εκλογές, τότε αναπόφευκτα τα δύο κόμματα θα κατέλθουν αυτόνομα. Στο Ποτάμι υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν να τεθεί επικεφαλής κάποιο τρίτο πρόσωπο, ωστόσο η άποψή τους είναι μάλλον περιθωριακή.

Στο Ποτάμι υπάρχουν και ορισμένοι πολιτικοί προβληματισμοί βάσει των οποίων θα κριθεί και η συμμετοχή στο εγχείρημα. Ενας από αυτούς είναι αν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη συζήτηση πρόσωπα και κινήσεις (π.χ. η Δράση) που έχουν συνεργαστεί με το Ποτάμι και δεν αυτοπροσδιορίζονται ως «Κεντροαριστερά».

Τονίζεται ότι με αυτό τον όρο δεν συμφωνεί ούτε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος ζητεί νέο φορέα με βασικά στοιχεία τον μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα συμμετοχής και αυτών στην επιτροπή διαλόγου. Τέλος, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για την περίπτωση του ΚΙΔΗΣΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει χρόνο προκειμένου να παρουσιάσει τις δικές του απόψεις για την κατάσταση. Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι στο ΚΙΔΗΣΟ προεξοφλούν ότι το φθινόπωρο θα γίνουν εκλογές και ήδη βολιδοσκοπούν πρόσωπα ανά τη χώρα για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή