Η μάχη για μια θέση στη ΔΟΕ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερες από 24 ώρες, στη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Ρίο, θα ανοίξουν οι «πύλες» της 129ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτή η Σύνοδος αναμενόταν να αποφασίσει ποιος θα είναι ο Ελληνας που θα βρισκόταν ανάμεσα στο «κλαμπ των Αθανάτων». Τελικά, όμως, η «γενέτειρα» των Ολυμπιακών Αγώνων, για πρώτη φορά από την αναβίωσή τους, θα μείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μέλος στο «κλαμπ» της Λωζάννης.

Επίσημη δικαιολογία; Πληθώρα υποψηφίων. Πραγματικότητα; Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους υποψήφιους της θέσης και τους υποστηρικτές τους σε εξέχοντα μέλη της ΔΟΕ. Υποψήφιοι είναι τα μέλη της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, Ισίδωρος Κούβελος, Στέλιος Αγγελούδης και Πέτρος Συνοδινός, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφερόταν ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στις αρχές του χρόνου, ο Ελληνας «Αθάνατος», Λάμπης Νικολάου, αποχώρησε λόγω υπέρβασης του ηλικιακού ορίου και από τότε δεν έχουμε Ελληνα στη ΔΟΕ. Ο κ. Νικολάου είναι, πλέον, επίτιμο μέλος όπως και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι ρίζες της ιστορίας του «κλαμπ των Αθανάτων», μας γυρίζουν 124 χρόνια πίσω, σε ένα χειμωνιάτικο βράδυ, στο Παρίσι. Σε μια πολυτελή αίθουσα, ύστερα από πρόσκληση του βαρώνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, έχουν συγκεντρωθεί λάτρεις της ελληνικής αρχαιότητας. Εξω, η υγρασία περονιάζει τα κόκαλα, αλλά στον χώρο επικρατεί ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία θερμαίνεται περισσότερο όταν ο βαρώνος ανακοινώνει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ουδείς από τους παρευρισκόμενους μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη του ονείρου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν και του πρώτου προέδρου της ΔΟΕ, του Δημήτρη Βικέλα.

Από την ημέρα που ιδρύθηκε το «κλαμπ των Αθανάτων», οι θέσεις των μελών του ασκούσαν ιδιαίτερη γοητεία και προσέδιδαν κύρος. Με το πέρασμα των χρόνων αυτή η «γοητεία» πολλαπλασιάστηκε, διότι ήρθαν να προστεθούν και τα οικονομικά οφέλη. Αθάνατοι στον τίτλο αλλά… θνητές οι αδυναμίες.

Το στρατηγείο της ΔΟΕ βρίσκεται σε ένα πολυτελές σατό, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Στις, μοναδικής ομορφιάς, αίθουσές του κυριαρχεί η μυστικοπάθεια και ένα είδος «ομερτά». Καμία κυβέρνηση και κανένας οικονομικός παράγοντας δεν μπορεί να αγγίξει την ανώτερη αρχή του Ολυμπιακού Κινήματος και τα μέλη του, που έχουν στο πλάι τους ένα σπουδαίο σύμμαχο, το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας.

Πώς γίνεται κάποιος «Αθάνατος» και ποια προσόντα πρέπει να έχει; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, όπως και σε πολλά άλλα γύρω από τον μη κερδοσκοπικό αθλητικό οργανισμό, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Οι Σύνοδοι της ΔΟΕ είναι αρμόδιες για τις αποφάσεις αλλά στο παρασκήνιο οι συμφωνίες και τα «παζάρια» δίνουν και παίρνουν. Στο προσκήνιο… η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται.

Ετσι, φτάνουμε στο σήμερα και στην απόφαση της Επιτροπής Εκλογής (ετοιμάζει τις προτάσεις για τη ΔΟΕ) να μην προτείνει κανέναν Ελληνα για τη θέση του «Αθανάτου». Επικεφαλής της Επιτροπής είναι η πριγκίπισσα Αννα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Ρίο θα προταθούν οκτώ νέα μέλη που θα ανεβάσουν τον αριθμό των «Αθανάτων» σε 99 αλλά, για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, στο σατό της Λωζάννης δεν θα υπάρχει Ελληνας με δικαίωμα ψήφου. Καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη του νέου «Αθανάτου» θα διαδραματίσουν οι εκλογές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2017. Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΕ θα έχει προβάδισμα στην «κούρσα» της διαδοχής του Λάμπη Νικολάου. Αυτό αφήνει να φανεί και η δήλωση του Τόμας Μπαχ, προέδρου της ΔΟΕ: «Προτάσεις για νέα μέλη στη ΔΟΕ θα εξεταστούν ύστερα από τις εκλογικές διαδικασίες σε ορισμένες παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων και εθνικές ολυμπιακές επιτροπές». Η 130ή Σύνοδος της ΔΟΕ αναμένεται να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2017, στη πρωτεύουσα του Περού, Λίμα. Εκεί θα αποφασιστεί εάν κάποιος που κατάγεται από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποκτήσει μία θέση –και τα προνόμια της– στο σατό της Λωζάννης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή