Η Αγκυρα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία

Η Αγκυρα απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΩΝΙΑ. Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας προξένησε η απαγόρευση από τη γερμανική αστυνομία της μετάδοσης μηνύματος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Κολωνία. Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 30.000 – 40.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Παράλληλα, οι τόνοι έχουν ανεβεί εξαιτίας της δήλωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας ώς τον Οκτώβριο. «To αν θα υπάρξει ή όχι απελευθέρωση της βίζας εξαρτάται από την Τουρκία», δήλωσε χθες ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ. «Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιάζονται σε καμία περίπτωση». Η κατάργηση της βίζας εισόδου Τούρκων στην Ε.Ε. είναι το βασικό αντάλλαγμα που απέσπασε η Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει τη συμφωνία συγκράτησης των προσφύγων σε τουρκικό έδαφος. «Αν η Τουρκία θέλει απελευθέρωση της βίζας, τότε πρέπει να εκπληρωθούν τα κριτήρια», δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τουρκικός ορισμός της τρομοκρατίας, ώστε να μη γίνονται στόχοι δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε από την πλευρά της τη Γερμανία για αντιδημοκρατικές πρακτικές. «Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας για τη διαδήλωση κατά του πραξικοπήματος στην Κολωνία είναι σημαντική οπισθοχώρηση στην ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε συνταγματική την απαγόρευση της ομιλίας Ερντογάν, την οποία είχε αποφασίσει η αστυνομία με στόχο «να αποφευχθεί ή έξαψη των παθών».

Η συγκέντρωση στην όχθη του Ρήνου οργανώθηκε από την Οργάνωση Ευρωπαίων Τούρκων Διπλωματών, που πρόσκειται στο ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά οι παριστάμενοι παρατήρησαν ότι πλάι στις τουρκικές σημαίες υπήρχαν και σημαίες με τρεις ημισελήνους, δηλαδή σημαίες του εθνικιστικού κόμματος Γκρίζοι Λύκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή