Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια»

Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν η Ελλάδα επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε περίπου δύο χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Korea Herald.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ βρίσκεται στην Κορέα για να παρακολουθήσει τις διεργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι εργασίες του συνεδρίου συνδέονται άμεσα με τις συσκέψεις των G20 οι οποίες διεξάγονται στην Κίνα για την φετινή χρονιά. Μείζον θέμα των συζητήσεων έχει αναδειχθεί η διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε ερώτηση της εφημερίδας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πως «ο οργανισμός μας έχει δουλέψει με Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο από την αρχή της κρίσης το 2010. Όλες οι χώρες πέραν της Ελλάδας έχουν ολοκληρώσει επιτυχημένα τα προγράμματά τους και έχουν επιστρέψει στις αγορές».

«Είμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα ESM, η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση γιατί εμφάνιζε τις πιο σοβαρές οικονομικές και δομικές αποκκλίσεις, συνεπώς χρειαζόταν πιο αυστηρή προσαρμογή. Επιπλέον, η κυβέρνησή της δεν είχε την απαραίτητη πολιτική πυγμή ώστε να εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Παράλληλα αναφέρθηκε στη διακοπή εφαρμογής του προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το πρόγραμμα σε δύο χρόνια εάν επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, καθώς «από τον περασμένο Αύγουστο υπάρχει μια καλή συνεργασία με την Αθήνα».

Στη συνέντευξή του ο Κ. Ρέγκλινγκ μίλησε ακόμα για τις συνέπεις του Brexit στην βρετανική οικονομία, το μέλλον της Ευρωζώνης, την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την «ανισότητα» για την οποία κατηγορούνται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή