Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προ- καταγραφής των αιτημάτων για διεθνή προστασία στην ηπειρωτική Ελλάδα από την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου και υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Άσυλο (EASO).

Για τις ανάγκες της προ-καταγραφής είχαν τεθεί σε προσωρινή λειτουργία ειδικά κέντρα με στόχο τη χορήγηση καρτών αιτούντων άσυλο σε χιλιάδες άτομα.

Η απόκτηση της κάρτας επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να διαμείνουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία προ-καταγραφής θα ενημερωθούν σύντομα από την Υπηρεσία Ασύλου για την ημερομηνία και το χώρο, όπου θα μπορέσουν να υποβάλουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων και για την οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά

Σύμφωνα με την πρώιμη ανάλυση των στοιχείων, που συλλέχθηκαν κατά την προ-καταγραφή μεταξύ 9 Ιουνίου και 5 Ιουλίου από ένα σύνολο 20.100 ατόμων, τουλάχιστον το 48% ήταν παιδιά με 690 από αυτά να έχουν φτάσει ασυνόδευτα στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο-1

Από τα παιδιά αυτά, το μεγαλύτερο μέρος ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 15-17 ετών (75%), ενώ το 19% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο-2

Ως προς τη χώρα προέλευσης, περισσότερα από τα μισά παιδιά, που κατέφθασαν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικα, κατάγονται από το Αφγανιστάν (51%). Το 33% εκ των 690 ασυνόδευτων παιδιών προέρχεται από τη Συρία και το 13% από το Ιράκ.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο-3

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Υπηρεσία Ασύλου, τουλάχιστον 2.143 άτομα που αιτούνται άσυλο ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με το 16% να είναι έγκυες ή σε περίοδο λοχείας γυναίκες.

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο-4

Από τα 20.100 άτομα το 56% ήταν άνδρες και το 44% γυναίκες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή