Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Εύβοια

Ανυπολόγιστη καταστροφή στην Εύβοια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ μάχονταν με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Σε ύφεση περιήλθε το δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, αλλά σε εξέλιξη παρέμενε το ανατολικό μέτωπο, βόρεια της Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, όπου και επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, μετά τις 3 το μεσημέρι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν τη φωτιά στην περιοχή Πευκέλι, θέτοντας σε κίνδυνο τη Μονή Γαλατάκη.

Συνολικά, 58 οχήματα με 140 πυροσβέστες, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας και δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σχηματίσουν αντιπυρικές ζώνες. Πέρα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, την κατάσβεση της φωτιάς δυσχέραινε η δυσκολία πρόσβασης στον ορεινό όγκο.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και η περίμετρός της έφθασε να καλύπτει ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ της Λίμνης, της Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και του χωριού Φαράκλα, μια έκταση δηλαδή περίπου 15 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έχουν ήδη γίνει 20.000 στρέμματα δάσους, ενώ στον οικισμό Κατούνια κάηκε ολοσχερώς μια ξενοδοχειακή μονάδα, μια εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες και μια ταβέρνα. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στη Βόρεια Εύβοια ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Σύσκεψη

Στις δέκα το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Λίμνη Ευβοίας υπό την προεδρία του αναπλ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Φάνης Σπανός, επρόκειτο κυρίως για μια σύσκεψη «με στόχο την ενημέρωση και τη ρύθμιση τεχνικών αλλά και επιχειρησιακών λεπτομερειών για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα». Ο κ. Σπανός επισήμανε ότι δεν δόθηκε εντολή σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ωστόσο το Σάββατο απομακρύνθηκαν από την περιοχή κάποιοι κατασκηνωτές. «Η δική μας δουλειά ξεκινά μετά την κατάσβεση της φωτιάς, να κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε το δάσος να ξαναγίνει δάσος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στα Αγραφα Ευρυτανίας.

Την Κυριακή, η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση «αναπνοής» από τη Λίμνη Ευβοίας, στο λιμάνι της οποίας είχε δέσει προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», για να παραλάβει τους κατοίκους σε περίπτωση που κρινόταν απαραίτητη η εκκένωση του οικισμού. Το ενδεχόμενο της εκκένωσης εξετάστηκε, αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε. Απλώς μεμονωμένοι πολίτες αποχώρησαν αυτοβούλως. Η Μονή Γαλατάκη, όμως, εκκενώθηκε την Κυριακή. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι μοναχές φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο σπίτι του αρχιερατικού επιτρόπου και προβλεπόταν να επιστρέψουν στο μοναστήρι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή