«Κάθε θρησκεία έχει πάντα φονταμενταλιστές»

«Κάθε θρησκεία έχει πάντα φονταμενταλιστές»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισλάμ δεν είναι «τρομοκρατικό», καθώς ένας τέτοιος χαρακτηρισμός θα ήταν ταυτόχρονα άδικος και αναληθής. Δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο παπικό αεροσκάφος με τον Ποντίφικα επιστρέφοντας από το προσκύνημα στην Πολωνία, μία μόλις ημέρα μετά τη δολοφονία του ιερωμένου σε εκκλησία της Νορμανδίας, ρώτησαν τον Πάπα Φραγκίσκο γιατί δεν χρησιμοποιεί ποτέ τη λέξη «Ισλάμ» για να περιγράψει τρομοκρατία ή άλλη βία. «Πιστεύω ότι κάθε θρησκεία έχει πάντα και κάποιους φονταμενταλιστές. Δεν μου αρέσει να μιλάω για ισλαμιστική βία επειδή κάθε ημέρα, όταν διαβάζω τις εφημερίδες, βλέπω βία… Αυτός ο άνδρας σκότωσε τη γυναίκα του και ο άλλος σκότωσε την πεθερά του. Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι βαφτισμένοι ρωμαιοκαθολικοί. Αν μιλήσω για ισλαμική βία, θα πρέπει να μιλήσω και για ρωμαιοκαθολική βία», είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος, τονίζοντας ότι έχει μιλήσει με ιμάμηδες και «ξέρω πώς σκέπτονται. Αναζητούν την ειρήνη». Αναφερόμενος δε στο Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι «εμφανίζονται με μία ταυτότητα βίας, αλλά αυτό δεν είναι το Ισλάμ».

Την ίδια στιγμή, ο Πάπας Φραγκίσκος, απευθυνόμενος στους νέους που συγκεντρώθηκαν στην Πολωνία προκειμένου να εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα των Νέων, τους ζήτησε να προκρίνουν την προσευχή έναντι της ηλεκτρονικής συνομιλίας στο Διαδίκτυο και να κάνουν το Ευαγγέλιο πλοηγό τους στη ζωή. Ο Ποντίφικας χρησιμοποίησε τη γλώσσα της πληροφορικής στο κήρυγμά του κατά την τελευταία λειτουργία στο Μπρζέγκι, κοντά στην Κρακοβία. Κηρύττοντας την ελπίδα, κάλεσε τους νέους να απορρίψουν «τη θλίψη, έναν ιό που μολύνει και εμποδίζει τα πάντα και κλείνει όλες τις πόρτες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή