Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα από κάππαρη και μέλι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 5΄,  Τηγάνισμα: περίπου 25΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 4 χοιρινές μπριζόλες από λαιμό, βάρους περίπου 200 γρ. η καθεμία και πάχους περίπου 2 εκ.
  • 1½ κουτ. σούπας μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 150 ml ξίδι από κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ξίδι με το μέλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50° C. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει, κινώντας το τηγάνι ώστε να βραχεί το μεγαλύτερο μέρος του πυθμένα. Βάζουμε στο τηγάνι 2 μπριζόλες και τις σοτάρουμε για 6 – 7 λεπτά.

Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 6 – 7 λεπτά από την άλλη πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις μπριζόλες από το τηγάνι, τις μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και τις βάζουμε στο χλιαρό φούρνο, για να διατηρηθούν ζεστές.

Ρίχνουμε στο τηγάνι άλλη 1/2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει και με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε τις άλλες δύο μπριζόλες. Τις βάζουμε και αυτές στο φούρνο.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο λίπος που έχει μείνει στο σκεύος για 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το μείγμα ξιδιού – μελιού και ανακατεύουμε, ξύνοντας με την κουτάλα τα καραμελωμένα υπολείμματα από τον πάτο του τηγανιού, για να διαλυθούν στο υγρό μείγμα.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό μείγμα να μειωθεί τόσο ώστε να μείνουν στο τηγάνι περίπου 3 – 4  κουτ. σούπας πηχτής σάλτσας.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα το θυμάρι, την κάππαρη, την τελευταία κουταλιά ελαιόλαδο και το ζουμί που έβγαλαν οι μπριζόλες στην πιατέλα μέσα στο φούρνο. Ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τις μπριζόλες σε πιάτα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Μυστικό: Η συνταγή ετοιμάζεται στον μισό χρόνο αν τηγανίσουμε τις μπριζόλες ταυτόχρονα, σε μεγάλο τηγάνι που χωράει και τις τέσσερις.

Τι πίνουμε: Το θυμάρι, το μέλι και το κόκκινο ξίδι μάς οδηγούν σε «κόκκινες» λύσεις. Αν το ξίδι είναι από Αγιωργίτικο, διαλέξτε μια ώριμη Νεμέα. Αλλιώς, ένα ωραίο κρητικό χαρμάνι ή ένα χαρμάνι πάλι με βάση το Αγιωργίτικο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή