Μέρος δικογραφίας το «απόρρητο» έγγραφο Ρουβίκωνα

Μέρος δικογραφίας το «απόρρητο» έγγραφο Ρουβίκωνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή στην ηγεσία της αστυνομίας προκάλεσε η διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου αλληλογραφίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και η ανάρτησή του στο Διαδίκτυο από μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας». Το έγγραφο, που ήταν χαρακτηρισμένο ως «απόρρητο», απέστειλε την 26η Ιουλίου η Διεύθυνση Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου και αφορούσε την καταδρομική επίθεση μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας. Στο απόρρητο έγγραφο είχε επισυναφθεί ρηματική διακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, με την οποία η διπλωματική αντιπροσωπεία της γείτονος ζητούσε την ποινική δίωξη των δραστών και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των διπλωματικών της αποστολών. Αργά τη νύχτα της Δευτέρας, η αναρχική ομάδα ανάρτησε το έγγραφο στο Athens Indymedia επισυνάπτοντάς το σε κείμενο που αφορούσε τη σύλληψη μέλους της ομάδας για την επίθεση στην τουρκική πρεσβεία. Η εξέλιξη ξάφνιασε την ηγεσία της αστυνομίας και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία έκαναν εσωτερική έρευνα για να διευκρινίσουν τι είχε συμβεί. Η λύση στο μυστήριο δόθηκε μερικές ώρες αργότερα. Διαπιστώθηκε ότι η απόρρητη αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΛ.ΑΣ. είχε συμπεριληφθεί στη δικογραφία που σχημάτισε η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας εις βάρος μέλους του «Ρουβίκωνα» που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην καταδρομική επίθεση στην τουρκική πρεσβεία. Δηλαδή, το έγγραφο δεν είχε υποκλαπεί μυστηριωδώς αλλά κοινοποιηθεί στον κατηγορούμενο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου διαβιβάστηκε ο φάκελος της δικογραφίας.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήρισαν σφάλμα την προσθήκη του διαβαθμισμένου εγγράφου στη δικογραφία. Αντίθετα, αστυνομικοί από αρμόδιες υπηρεσίες της Αττικής διευκρίνιζαν ότι η απόρρητη αλληλογραφία μπήκε στη δικογραφία, προκειμένου να στηριχθεί η ποινική δίωξη εις βάρος του μέλους της αναρχικής ομάδας.

Πλην του απόρρητου εγγράφου, στο κείμενό τους τα μέλη της αναρχικής ομάδας επιτίθενται στον Τούρκο πρέσβη Kerim Uras με αφορμή σχόλιό του στο Twitter. «Δεν χρειάζεται απλά μπογιές το κτίριό σας, κύριε Kerim, να τιναχθεί στον αέρα χρειάζεται», γράφουν, ενώ αναφέρονται σε ειρωνικό τόνο στη διαδικασία ταυτοποίησης μέλους τους από την ΕΛ.ΑΣ. «Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην παρέμβαση δεν έγινε καμία αναγνώριση των δραστών γι’ αυτό επιστρατεύτηκαν πάλι άτομα της Κρατικής Ασφάλειας (…) αρκεί ένα τηλεφώνημα και η αναγνώριση της κινησιολογίας σε ένα βίντεο για να βρίσκονται σύντροφοι κατηγορούμενοι και να φορτώνονται με δίκες». Η «παρέμβαση» στην πρεσβεία της Τουρκίας έγινε το μεσημέρι της 26ης Ιουλίου και μια ημέρα μετά, συνελήφθη στο Μαρούσι μέλος της ομάδας με την κατηγορία ότι είχε πάρει μέρος στην καταδρομική επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή