Ταμείο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας ετοιμάζει η Τουρκία

Ταμείο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας ετοιμάζει η Τουρκία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τουρκική κυβέρνηση προχωρεί στη δημιουργία κρατικού επενδυτικού ταμείου για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι οικονομικές επιπτώσεις από την απόπειρα του πραξικοπήματος υπολογίζονται στις 300 δισ. τουρκικές λίρες ή 100 δισ. δολάρια, ενώ αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τουρισμό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξασφάλισε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και το νομοσχέδιο που εισηγείται τη δημιουργία του κρατικού επενδυτικού ταμείου έχει κατατεθεί στο κοινοβούλιο. Με βάση το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα ιδρύσει την κρατική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Turkiye Varlik Yonetimi με αρχικά κεφάλαια 50 εκατ. τουρκικών λιρών ή 15,14 εκατ. ευρώ που θα διοχετευθούν από το κρατικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Από την Turkiye Varlik Yonetimi θα δημιουργηθεί η Turkiye Varlik Fonu, δηλαδή το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Τουρκίας ή ακόμη και άλλων οντοτήτων εάν κριθεί αναγκαίο. Το ταμείο θα εξαιρεθεί από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ή το ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών. Δεν θα υποχρεούται, επίσης, να καταβάλει προμήθειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εάν χρειαστεί να διαθέσει μετοχές στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό. Εκτός των προαναφερόμενων 50 εκατ. λιρών που θα διοχετευθούν αρχικά στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας θα υπάρξει, επίσης, χρηματοδότηση από το πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης, την πλεονάζουσα ρευστότητα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και άλλους κρατικούς φορείς, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου. Το «πράσινο φως» είναι ανοικτό, επίσης, για τις εγχώριες και διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Οι συνέπειες από το αποτυχημένο πραξικόπημα αποτιμώνται στις 300 δισ. τουρκικές λίρες ή 89,09 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εμπορίου και Τελωνείων, Μπουλέντ Ταφενκτζί, στην εφημερίδα Hurriyet. «Πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, όλα, βόμβες και κτίρια: 300 δισ. λίρες. Ισως και να υποτιμώ λίγο το κόστος», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια ολοκληρωμένη εκτίμηση θα διαμορφωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τόνισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Hurriyet, πως «οι επενδυτές δεν επισκέπτονται τη χώρα μετά τις εικόνες των τανκς στους δρόμους και τον βομβαρδισμό του κοινοβουλίου», συμπληρώνοντας πως ματαιώθηκαν παραγγελίες από το εξωτερικό λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος. «Εάν είχε συμβεί πραξικόπημα σε κάποια άλλη χώρα, οι αγορές δεν θα είχαν επαναλειτουργήσει νωρίτερα από εβδομάδα». Στην Τουρκία, οι αγορές λειτούργησαν την εβδομάδα μετά την Παρασκευή 15 Ιουλίου, οπότε έλαβε χώρα η απόπειρα πραξικοπήματος. Ομως, η απαγόρευση των θερινών αδειών στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα οδήγησε στην ακύρωση ενός εκατομμυρίου κρατήσεων. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών υποχώρησε κατά 40% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και ένα χρόνο.

Μέσα στην εβδομάδα, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας ανέκαμψε κοντά στις 3 τουρκικές λίρες ως προς το δολάριο, όταν την περασμένη Παρασκευή είχε αποδυναμωθεί στις 3,17 τουρκικές λίρες. Μάλιστα, το νόμισμα της Τουρκίας έχει ενισχυθεί κατά 0,15% τον τελευταίο μήνα και 6,72% το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή