Εκατέρωθεν αιχμές για την υπαγωγή στα μνημόνια

Εκατέρωθεν αιχμές για την υπαγωγή στα μνημόνια

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία από την πολιτική αντιπαράθεση του 2011 σχετικά με τα greek statistics προσδίδει στην κομματική σύγκρουση η απόφαση του Αρείου Πάγου για μερική αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος σχετικά με τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.

ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου, οι ΑΝΕΛ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων και εκατέρωθεν αιχμών με επίδικο αντικείμενο την προσωποποίηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων.

Αν και επισήμως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τοποθετηθεί, καθώς στο εσωτερικό υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, η απόφαση του «γαλάζιου» επιτελείου να απαντήσει στην αιχμηρή προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα όσα ανέφερε το Κίνημα αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση.

Η ηγεσία της Ν.Δ. δέχεται ισχυρή πίεση από στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου, αλλά και από τους ΑΝΕΛ, που επιχειρούν σταθερά να εμφανιστούν ως συνεχιστές της καραμανλικής Ν.Δ., προκειμένου να αξιολογήσει την ανάκληση του βουλεύματος ως δικαίωση για τον πρώην πρωθυπουργό. Ετσι, επελέγη χθες –χωρίς να μπαίνει στην ουσία της αντιπαράθεσης– να εκδοθεί αιχμηρή ανακοίνωση, με επίκεντρο τον κ. Γ. Παπανδρέου και διττό στόχο, αφενός το ΠΑΣΟΚ αφετέρου το κίνημα του τελευταίου. «Ακόμη ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου, νυν προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ και, δυστυχώς, για το ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση», σημείωσε η Ν.Δ.

Είχε προηγηθεί, λίγες ώρες πριν, μια ενδιαφέρουσα δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «πληγή την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος… πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο».

Τα δύο αυτά στοιχεία προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για «μία τραγική για τη χώρα κοινή προσπάθεια Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να μη μάθει ο ελληνικός λαός τους υπευθύνους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009». Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη έβαλε ευθέως κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι «είναι για γέλια στη Ν.Δ., η προσπάθεια όσων περιστασιακά φορώντας μεταρρυθμιστικό προσωπείο παριστάνουν ότι κάτι αλλάζει, όταν είναι φανερό ότι τα κλειδιά του μαγαζιού τα κρατούν άλλοι».

Με σκληρή γλώσσα και βολές αδιακρίτως προς τους επικεφαλής της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια απάντησε και το κόμμα του κ. Παπανδρέου. «Κώστας, Αντώνης, Κυριάκος, τριάδα ομοούσιος, ομογάλακτος και αχώριστος», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία κατηγορείται η Ν.Δ ότι καταφεύγει ελλείψει επιχειρημάτων στον δρόμο της προβοκάτσιας. «Ακόμη γελάνε τα παγκάκια του Ζαππείου με την υπόσχεση της Ν.Δ. πως θα μηδενίσει το έλλειμμα σε ενάμιση χρόνο», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του Κινήματος, που διένειμε και το πλήρες απόσπασμα των περίφημων αναφορών «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου «προς αποκατάσταση της αλήθειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή