Οι σκοπελίτικοι «θησαυροί» φοριούνται ακόμη

Οι σκοπελίτικοι «θησαυροί» φοριούνται ακόμη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρυσοκέντητες παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου θα είχαν πλέον εξαφανιστεί από το νησί, αν ένας φωτισμένος χοροδιδάσκαλος στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δεν έθετε ως στόχο τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με την τοπική παράδοση. «Η φορεσιά μας, ολομέταξη και χρυσοκέντητη με δώδεκα μέτρα ύφασμα, είναι μία από τις πλουσιότερες σε όλη την Ελλάδα», εξηγεί στην «Κ» η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, πάλαι ποτέ μαθήτρια του Διαμαντή Παλαιολόγου, του Σκοπελίτη χοροδιδασκάλου που επέστρεψε στο νησί του από τον Καναδά, προκειμένου να υπενθυμίσει στους συντοπίτες του τους «κρυμμένους» θησαυρούς του νησιού. Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη μνήμη του αγαπημένου δασκάλου, με απώτερο σκοπό να διατηρηθεί ζωντανή η τοπική παράδοση. «Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 23 έτη», αναφέρουν με καμάρι οι διοργανωτές, μια από τις ιδιαιτερότητες της εκδήλωσής τους. Σημειώνεται ότι τη διοργάνωση του φεστιβάλ έχει αναλάβει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΕΟΤ, του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και του Δήμου Σκοπέλου.

«Υπάρχουν πολλοί τοπικοί θρύλοι για την προέλευση της σκοπελίτικης φορεσιάς», συνεχίζει η κ. Αγγελέτου, «ένας εξ αυτών λέει ότι οι ναυτικοί την έφεραν από τη Ρωσία, όπου την είχε δημιουργήσει η Μεγάλη Αικατερίνη προκειμένου να κρύψει την εγκυμοσύνη της». Αλλος μύθος θέλει το λουλουδάτο μεταξωτό φόρεμα να φέρνουν οι ναυτικοί από τη Βενετία και οι Σκοπελίτισσες μοδίστρες, στην προσπάθεια να το αντιγράψουν, τις προσέθεσαν κεντήματα. Παρόμοιες γνώσεις δύνανται να αποκτήσουν οι παίκτες του νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού DancefestivalGR Quiz, που με 500 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σχετικά με τους παραδοσιακούς χορούς, το δημοτικό τραγούδι, τη λαογραφία και τις παροιμίες συνδυάζει ψυχαγωγία και γνώση. Την επιμέλεια των ερωτήσεων, που προετοιμάζονταν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, είχε η Ναυσικά Παλαιολόγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» με την πολύτιμη βοήθεια φίλων και εθελοντών, όπως επίσης του Σάκη Καρακώστα, του Αλέξανδρου Παπουτσή, και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδερού και Δενδρακίων. 

Το παιχνίδι έχει λάβει τη σχετική πιστοποίηση, πωλείται έναντι 15 ευρώ και κατόπιν παραγγελίας αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τους οικονομικούς πόρους για τη συνέχιση του φεστιβάλ, αλλά και να διαδώσουμε γνώσεις για την πολιτιστική παράδοση, που οι νέοι συνήθως αγνοούν», διευκρινίζει η κ. Αγγελέτου. «Θυμάμαι ακόμα τη γιαγιά μου, που, όπως πολλές νοικοκυρές της εποχής, διέθετε παραδοσιακές στολές στο μπαούλο της, χωρίς όμως να γνωρίζει την πραγματική και συμβολική τους αξία», διηγείται, «έκοβαν, λοιπόν, το ύφασμα και το μετέτρεπαν σε μαξιλάρια, κάδρα ή τραπεζομάντιλα, που μερικές, μάλιστα, τα εμπορεύονταν για ευτελή ποσά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή