Το πρώτο εμπορικό κέντρο υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ιορδανία

Το πρώτο εμπορικό κέντρο υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ιορδανία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό Μάϊο ξεκίνησε ανεπίσημα τη λειτουργία του στο Αμάν το Abdali Mall, το πρώτο εμπορικό κέντρο υψηλής ενεργειακής απόδοσης στην Ιορδανία. Το Abdali Mall έχει συνολική επιφάνεια 227.000 τ.μ. και αναπτύσσεται σε τρείς υπέργειους και πέντε υπόγειους ορόφους.

Προς το παρόν το Abdali Mall στεγάζει καταστήματα γνωστών διεθνών εμπορικών σημάτων και καφετέριες, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια, θα προστεθούν χώροι εστίασης, κινηματογράφοι και εστιατόρια.

Το Abdali Mall αποτελεί το πρώτο συγκρότημα εμπορικών χρήσεων μεγάλης κλίμακας στην Ιορδανία κτισμένο σύμφωνα με πράσινα πρότυπα. Θεωρείται ως κτίριο υπόδειγμα στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, δύο πόρων στους οποίους η χώρα παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη.

Για αυτό το λόγο, το έργο έλαβε δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων δολλαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Η εξοικονόμηση ενέργειας θεωρείται πλέον ζωτικής σημασίας για μια χώρα η οποία δαπανά το ένα πέμπτο του ετήσιου προϋπολογισμού της για την εισαγωγή ενέργειας και βρίσκεται σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές του πλανήτη. 

Η καμπύλη γυάλινη οροφή αποτελεί σίγουρα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του κτιρίου. Έχει συνολική επιφάνεια 11.000 τ.μ. και κάτω από αυτήν βρίσκονται «φωτεινοί σωλήνες» που σκοπό έχουν να κατευθύνουν το ηλιακό φως από την οροφή του κτιρίου αρκετούς ορόφους πιο κάτω,  εξασφαλίζοντας έτσι τον φυσικό φωτισμό των υπογείων.

Η οροφή περιβάλλεται επίσης από εκατοντάδες φωτοβολταϊκά πανέλα που παράγουν μέρος της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου, αντί για συμβατικές μεθόδους χρησιμοποιήθηκε σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας έτσι τα ηλεκτρικά φορτία αλλά και τη ρύπανση από την καύση ορυκτών καυσίμων, ενώ στην κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον εγχώρια υλικά.

Εφαρμόστηκαν τεχνικές φυσικού αερισμού (ανοίγματα στην οροφή) και φυσικού δροσισμού (φυτεύσεις και στοιχεία νερού μέσα στο κτίριο). Τέλος, ανακύκλωση νερού εφαρμόζεται για χρήση στις τουαλέτες αλλά και για το πότισμα.

Το Abdali Mall κατασκευάστηκε σύμφωνα με το ενεργειακό πρότυπο LEED, ενώ αναμένεται να λάβει την αντίστοιχη πιστοποίηση μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή