Σε αναζήτηση ευρωπαϊκών συμμαχιών

Σε αναζήτηση ευρωπαϊκών συμμαχιών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρική επιδίωξη τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου που θα υποστηρίξει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία θα δώσει δημοσιονομική ανάσα στην κυβέρνηση, και, τέλος, την προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου υπέρβασης της κρίσης, εστιασμένου στην ανάπτυξη αντί στη λιτότητα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η προοπτική πραγματοποίησης στην Αθήνα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, συνάντησης των ηγετών του λεγόμενου «Club Med», δηλαδή των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

Ο κ. Τσίπρας θα λάβει μέρος στις 25 Αυγούστου στη συνάντηση στο Παρίσι των Ευρωπαίων σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Πρόκειται για τη συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Μαΐου στη Ρώμη και αναβλήθηκε, εξαιτίας της πτώσης του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών. Εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό για ενιαίο μέτωπο των μεσογειακών χωρών έναντι του βορειοευρωπαϊκού άξονα και την προοπτική συνάντησης των ηγετών τους στην Αθήνα, με πιθανή ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο κ. Ρέντσι είχαν συμφωνήσει στη συνάντησή τους στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, στις 28 Ιουνίου, οι χώρες του νότου να διαμορφώσουν τη δική τους αναπτυξιακή πρόταση. Μάλιστα, σε μία τέτοια προοπτική εμφανίσθηκαν να συμφωνούν ο κ. Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Κεντρική ιδέα των κινήσεων για τη διαμόρφωση του άξονα των χωρών του νότου είναι να επιδιωχθεί μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία οι συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού άξονα των χωρών του νότου είναι ευνοϊκές. Η ιδέα ήταν από τα κεντρικά στοιχεία της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Ο κ. Τσίπρας θεωρούσε έκτοτε ότι θα είχε τη συμπαράσταση των χωρών του νότου σε μια πρόταση κατά της λιτότητας και, κατ’ επέκταση, στη διαπραγμάτευση. Τότε η εκτίμηση διαψεύσθηκε. Τώρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και οι παρατεινόμενες πολιτικές λιτότητας έχουν αυξήσει την πίεση στον ευρωπαϊκό νότο, με τον κ. Ρέντσι να αντιδρά, ενώ διαφορετική είναι η εικόνα και στην Πορτογαλία, με την ενίσχυση της αριστεράς και τον σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης. Ερώτημα αποτελεί η Ισπανία, με την πιθανότητα τρίτης εκλογικής αναμέτρησης να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ η ομάδα των χωρών προς τις οποίες απευθύνεται το προσκλητήριο συμπληρώνεται με την Κύπρο και τη Μάλτα.

Πέραν των θεμάτων που αφορούν την αντιμετώπιση της κρίσης, το μέτωπο των χωρών του νότου στοχεύει, επίσης, στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή