Η επιστροφή ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους: επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος

Η επιστροφή ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους: επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ​​ε αφορμή εξαγγελίες που αφορούν την επανεγκατάσταση δομών του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους 48 έως το τέλος του καλοκαιριού και την παράλληλη λειτουργία άλλων τριών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της πόλης δηλώνουν με πρόσφατο δελτίο Τύπου, που υπογράφει πλήθος φορέων, την έκπληξή τους και εκφράζουν την ανησυχία τους, για τους παρακάτω λόγους:

1. Για ποιο λόγο επανέρχεται προς υλοποίηση ένα ήδη αποτυχημένο σχέδιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ; Η εφαρμογή του προγράμματος, τα έτη 2003-2009, είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευρύτερη περιοχή. Το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών αντί να μειωθεί οξύνθηκε και επεκτάθηκε απροκάλυπτα η διακίνηση ναρκωτικών σε όλο το εμπορικό κέντρο.

Τα αποτελέσματα μετεγκατάστασης της Δ΄ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ (Σοφοκλέους) στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θετικά, καθώς αφενός μεν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους «ασθενείς» ουσιοεξαρτημένους αναβαθμίστηκε σημαντικά, προστατεύονταν δε αποτελεσματικότερα τόσο η προσωπικότητα όσο και τα δικαιώματά τους, αφετέρου δε η συντριπτική πλειονότητα των τοξικομανών και των εμπόρων απομακρύνθηκε από την περιοχή.

2. Μελέτη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ είχε καταδείξει ότι το έργο υποστήριξης και θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων ατόμων εξυπηρετείται πληρέστερα με την αποκέντρωση των δομών του ΟΚΑΝΑ στα περιφερειακά νοσοκομεία.

3. Γιατί να αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επαναφορά του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους, η παραβατικότητα έχει πάρει και πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχουν αρχίσει τη διεκδίκηση των επιτελικών σημείων διακίνησης στη γύρω περιοχή;

4. Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία έχει επανειλημμένως και εγγράφως τοποθετηθεί κατά της λειτουργίας δομών ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των παράπλευρων επιπτώσεων που προκαλούν στη μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάστηκε από την Ελληνική Αστυνομία το έτος 2013 για να απογκετοποιηθεί η περιοχή του κέντρου.

5. Για ποιο λόγο δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η αρνητική απόφαση του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, για την επανεγκατάσταση των δομών του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους;

6. Γιατί δεν υλοποιείται η εξαγγελία-συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 2016, στην κοινή σύσκεψη στο υπ. Υγείας, όπου παρευρέθησαν ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ε. Κυπριανίδου, ο γ.γ. του υπ. Προστασίας του Πολίτη Δ. Αναγνωστάκης και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ε. Καφετζόπουλος;

Η ανωτέρω σύσκεψη αφορούσε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της συνάθροισης χρηστών ναρκωτικών ουσιών που διαβιούν σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε αυτή αποφασίστηκε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων/θεσμών/φορέων για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, ώστε αφενός να παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα στους ουσιοεξαρτημένους και αφετέρου να διασφαλίζεται η αποδοχή και η ασφάλεια του συνόλου των πολιτών.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή προσελκύει Ελληνες επισκέπτες και τουρίστες, καθώς συνορεύει με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και την τουριστική «αγορά» της πόλης και υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ετσι, πολλές φορές διερχόμενοι, κάτοικοι και τουρίστες πέφτουν θύματα παραβατικότητας, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα που αποκομίζουν για την πόλη μας να είναι η πλέον αρνητική.

Πιστεύουμε ότι η επανεγκατάσταση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του προβλήματος των χρηστών, καθώς οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να επιτύχουν την απεξάρτησή τους, ούτε και στην εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου που είναι ήδη υποβαθμισμένο. Η επαναλειτουργία θα προσθέσει ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη υγειονομικά επιβαρυμένη περιοχή τα τελευταία χρόνια και τελικά θα δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα.

*Η κ. Βάσω Νικολακοπούλου είναι πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Παναθήναια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή