H μεγάλη ανατομία της δεκαετίας του 1980

H μεγάλη ανατομία της δεκαετίας του 1980

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο καλοκαίρια, επιστρέφοντας στο σπίτι, βρίσκω ένα μεγάλο πακέτο: το λεξικό «Η Ελλάδα τη δεκαετία του ’80» (εκδ. Επίκεντρο), σε επιμέλεια Βασίλη Βαμβακά και Παναγή Παναγιωτόπουλου. Ξεφυλλίζοντας τα λήμματα, νιώθω ότι ξυπνούν οι μνήμες από μια δεκαετία κατά την οποία είχα αρχίσει να κάνω τα πρώτα μου βήματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στη ζωή. Οι μνήμες ήταν σχεδόν χειροπιαστές.

Η «χρυσή» δεκαετία της σύγχρονης Ελλάδας ήταν μια χειροπιαστή δεκαετία. Για όλους όσοι γεννήθηκαν μέχρι τις αρχές της, τα 80s κουβαλούν ειδικό συναισθηματικό φορτίο, κυρίως λόγω των μαζικών, επιθετικών και πρωτόγνωρων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Ας φανταστούμε, λοιπόν, να ανοίγει η πόρτα της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και να υπάρχει παντού τριγύρω μας το «Ογδόντα»: πολιτική, ιδεολογία, κοινωνία, μαζική και εναλλακτική κουλτούρα και υποκουλτούρα, κινηματογράφος, γλώσσα, αρχιτεκτονική, διακόσμηση, ένα ολόκληρο διαμέρισμα της εποχής, ΜΜΕ.

Αυτός ακριβώς θα συμβεί στις αρχές του 2017 στην Τεχνόπολη. Με σημείο εκκίνησης τη σκληρή δουλειά γύρω από το λεξικό, ο Βασίλης Βαμβακάς και ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουροι καθηγητές στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ αντίστοιχα, με μία μεγάλη ομάδα συνεργατών, θα «εισβάλλουν» στον χώρο και θα τον καταστήσουν μία αναβιωτική περιπέτεια φερμένη κατευθείαν από τα «άδυτα» της δεκαετίας του ’80. Η έκθεση «Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, ενώσεις συλλεκτών, περιοδικά, εφημερίδες και αρχεία συγκροτημάτων Τύπου, που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα καταστεί δικαίως ένα από τα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς, αφού η Τεχνόπολη θα γίνει μία μεγάλης κλίμακας κάψουλα του χρόνου.

«Είμαι ενθουσιασμένος. Θα είναι η πρώτη μεγάλη συμμετοχική έκθεση. Ενα μεγάλο γεγονός που θα ενώσει διαφορετικές γενιές, που θα αναδείξει τη διαμάχη και τη συνύπαρξή τους», αναφέρει στην «Κ» ο Παναγής Παναγιωτόπουλος. Ο όρος «συμμετοχική» είναι και αυτό που θέλουν οι συντελεστές να τονίσουν. «Η σύγχρονη Ιστορία είναι κρυμμένη σε συρτάρια και πατάρια. Εμείς καλούμε τον κόσμο να τα ανοίξει και να συμμετάσχει με τα δικά του αντικείμενα στην έκθεση, η οποία θα έχει τη μορφή μιας απαιτητικής, ωστόσο λαϊκής, έκθεσης για το ’80», συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο Βασίλης Βαμβακάς, μιλώντας στην «Κ», υπερθεματίζει: «Η έκθεση έχει στόχο καταρχήν να είναι συμμετοχική, αφού θέλουμε το “κοινό” της σε ένα σημαντικό βαθμό να αποτελέσει και τον προμηθευτή/διαμορφωτή του εκθεσιακού υλικού. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας τρόπος να αρθεί μερικά η ελιτιστική διάθεση που συνήθως ακολουθεί το εκθεσιακό πλαίσιο στη χώρα μας. Κατά δεύτερο λόγο, η έκθεση αυτή προτείνει μιαν επίσκεψη στο πρόσφατο παρελθόν, στην “αρχή του τώρα” που είναι η δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα», αναφέρει, προσθέτοντας: «Είναι μια ευκαιρία, έπειτα από μια μακρά συγκρουσιακή περίοδο που καλλιέργησε η οικονομική κρίση, να ξανασυναντηθούμε εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, και τα καλά και τα κακά».

Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της έκθεσης, που θα βγει στον «αέρα» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και των social media, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους διοργανωτές, ώστε να δανείσουν αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές. Ετσι, η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να μοιραστεί αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, καθιστώντας τις ιδιωτικές μνήμες δημόσιες, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

«Μια μεγάλη έκθεση για τη δεκαετία του ’80 και την Ελλάδα. Σαν έρευνα και αναβίωση, πρόταση μνήμης και δοκιμή να ξαναδούμε τις πολλαπλές μεταμορφώσεις της χώρας σε μια κρίσιμη δεκαετία. Για μένα, το GR80s είναι μια πρωτότυπη ιδέα κυρίως γιατί κινητοποιεί διαφορετικά εργαλεία γνώσης και αισθητικής», υπογραμμίζει στην «Κ» ο συγγραφέας και καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλας Σεβαστάκης, που θα επιμεληθεί το περίπτερο της ιδεολογίας κατά τη δεκαετία του ’80.

Από την περίφημη «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου, την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ’87, τις απαρχές της ιδιωτικής τηλεόρασης, τη «νέα δημοσιογραφία» των περιοδικών έως τον μύθο του Μπίλι Μπο, τη μανία με τα τζιν και τη νέα γλώσσα, προφορική και γραπτή, η Ελλάδα του ’80 στην Τεχνόπολη θα είναι μία διαδραστική έκθεση αναβίωσης δημόσιων και ιδιωτικών χώρων της χώρας, στην οποία θα συμβάλει πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, εκθέσεων φωτογραφίας, ομιλιών, συναυλιών, εκπαιδευτικών workshops, για την όσο το δυνατόν πληρέστερη αναβίωση μιας από τις πιο «επιθετικές» δεκαετίες της σύγχρονης Ελλάδας.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2017, η Τεχνόπολη θα μετατρέψει τους χώρους της σε μία μεγάλη θεατρική σκηνή, όπου οι ηθοποιοί και τα σκηνικά δεν θα είναι «βασισμένα σε αληθινή ιστορία» – θα είναι η αληθινή ιστορία. Η ιστορία της δεκαετίας του ’80.

​​Facebook Page: www.facebook.com/ GRR80s. Φωτογραφίες των αντικειμένων που θα θέλατε να διαθέσετε μπορείτε να στέλνετε στο: [email protected].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή