Ο βομβαρδισμός στην Υεμένη ήταν σκόπιμος, λέει ο ΟΗΕ

Ο βομβαρδισμός στην Υεμένη ήταν σκόπιμος, λέει ο ΟΗΕ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑ. Τον σκόπιμο βομβαρδισμό κατοικιών, που προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων παιδιών, αλλά και τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων από τους αντάρτες Χούτι, αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ για την Υεμένη.

«Η επιτροπή έχει καταγράψει παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και των κανόνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις των Χούτι του προέδρου Σαλέχ, τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης», αναφέρει η έκθεση που κοινοποιήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχίας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, η συμμαχία προέβη σε «μη σκόπιμους βομβαρδισμούς» που οδήγησαν σε θανάτους αμάχων. Ο εκπρόσωπος του βασιλείου, όμως, κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για την άρνησή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τη συμμαχία.

«Ο εσφαλμένος μας βομβαρδισμός είχε βασιστεί σε ανακριβή στοιχεία του ΟΗΕ», είπε ο Μοχάμεντ αλ Μανσούρ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Στην πόλη Μόχα, τον περασμένο μήνα, 65 άμαχοι σκοτώθηκαν –μεταξύ τους και δέκα παιδιά– από βομβαρδισμό της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, που ξέσπασε το 2015, μεταξύ των σιιτών ανταρτών –γνωστών ως Χούτι– και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και τη συμμαχία της, έχει οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Η Αλ Κάιντα και η αντίπαλή της εξτρεμιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, έχουν εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας, για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον Νότο της χώρας.

Διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο, με τον πληθυσμό της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου να βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή