Δυναμική αντεπίθεση Μητσοτάκη το φθινόπωρο

Δυναμική αντεπίθεση Μητσοτάκη το φθινόπωρο

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενική αντεπίθεση ενάντια στην κυβέρνηση ετοιμάζεται να σαλπίσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την αναγκαία αυγουστιάτικη ανάσα. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία θα βρίσκεται εκτός των τειχών, Μαξίμου και κυρίως Συγγρού (από τις 18/8, «Πειραιώς») ουδεμία διάθεση δείχνουν να χαμηλώσουν τους τόνους της πολιτικής διαπάλης. Οι «γαλάζιες» ανακοινώσεις παραμένουν αιχμηρές, καθώς δεν λείπουν οι αιτίες και οι αφορμές από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ταυτόχρονα, οι υψηλοί ρυθμοί που διατηρεί ο «γαλάζιος» μηχανισμός προοιωνίζονται και τους τόνους που θα κυριαρχήσουν μετά το αυγουστιάτικο διάλειμμα.

Με αιχμή την παρουσία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να οικοδομήσει εκείνη τη δυναμική που όχι μόνον θα τον καταστήσει αδιαφιλονίκητο διεκδικητή της κυβέρνησης αλλά παράλληλα θα στείλει, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, το μήνυμα ότι αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή εκ μέρους της Ελλάδας. Ο τελευταίος στόχος δεν είναι και ο πλέον εύκολος ως προς την επίτευξή του, όχι γιατί υπάρχει αμφιβολία για την ειλικρίνεια των προθέσεων ή τη μεταρρυθμιστική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, αλλά γιατί η κινούμενη ευρωπαϊκή άμμος και τα ανοικτά μέτωπα (Brexit, Τουρκία, απειλή ISIS, πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες) ωθούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε λογικές κατευνασμού των μετώπων που θεωρούν ότι είναι δευτερεύοντα.

Οικονομία, καθημερινότητα

Με αιχμή την οικονομία (που αναμένεται να κυριαρχήσει εκ νέου στην ατζέντα, καθώς τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται, ενώ αναμένεται και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ) αλλά με το βάρος να πέφτει στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει αφενός να ακυρώσει το όποιο ηθικό πλεονέκτημα του πρωθυπουργού, ταυτίζοντάς τον ευθέως με τις πράξεις των υπουργών του, αφετέρου να αποδομήσει την εικόνα προστασίας των ασθενεστέρων που επιχειρεί να οικοδομήσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ τούς βασικούς άξονες της «συμφωνίας αλήθειας» με τους Ελληνες, δηλαδή το πλαίσιο αρχών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η κυβερνητική πρακτική της κεντροδεξιάς παράταξης μετά τις εκλογές. Σε πλήρη αντίθεση με το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» του νυν πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει σε σαφείς και μετρήσιμους στόχους, παρά την πίεση που υπάρχει από την οργανωμένη βάση για εξαγγελίες. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σπεύδουν γι’ αυτόν τον λόγο να κατεβάσουν τον πήχυ των κομματικών προσδοκιών, υπογραμμίζοντας ότι το τέλος του λαϊκισμού που πρεσβεύει η Ν.Δ. δεν έρχεται με την αναβίωση των πρακτικών του παρελθόντος.

Οδηγό για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να αποτελέσουν η προεργασία που έχει γίνει σε προγραμματικό πεδίο και η ηλεκτρονική διαβούλευση επί του κυβερνητικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες και, γενικώς, σηματοδοτεί την ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστη οικονομική πολιτική, με μείωση των κρατικών δαπανών και των φόρων, εκσυγχρονισμό της παιδείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και αποκατάσταση της τάξης και επιβολή του νόμου.

Δεν είναι προς τούτο τυχαίο ότι η Ν.Δ. επενδύει ολοένα και περισσότερο στην ατζέντα «νόμος και τάξη», ειδικά μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς την κατάληψη του ΑΠΘ αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των καταληψιών, ενώ θα συνεχίσει να εκθέτει τις κυβερνητικές αστοχίες είτε στο ζήτημα της εκπαίδευσης (αίτημα του κ. Μητσοτάκη για προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή) είτε για την υγεία.

Ανασχηματισμός, ΟΝΝΕΔ

Ο φθινοπωρινός σχεδιασμός, ωστόσο, του κ. Μητσοτάκη προφανώς και δεν περιορίζεται στην ΔΕΘ ή στο μέτωπο με την κυβέρνηση. Υψηλά στην ατζέντα του βρίσκεται και η επόμενη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος. Τα νέα γραφεία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τα τέλη του μήνα, οι απομακρύνσεις προσωπικού συνεχίζονται (όχι πάντοτε χωρίς εντάσεις), ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο είναι ο ανασχηματισμός σε κόμμα και σε θέσεις ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη, ενώ οι αποφάσεις, που θα περιλαμβάνουν και ενίσχυση του επικοινωνιακού επιτελείου, αναμένονται σύντομα.

Για τα μέσα Οκτωβρίου, παράλληλα με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ορίστηκε και το συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, που παραμένει σε κατάσταση αναμονής έπειτα από τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Οι υπόγειες ζυμώσεις είναι έντονες, ενώ για την ηγεσία της επανιδρυμένης ΟΝΝΕΔ ακούγονται τα ονόματα των Παύλου Μαρινάκη, Κώστα Δέρβου και Χρήστου Θεοδωρόπουλου.

Ποια η στάση στο θέμα Γεωργίου

Παρά το γεγονός ότι η κριτική για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου, που κατέληξαν στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου, αποτελεί κοινή παραδοχή για το σύνολο των «γαλάζιων» φυλών, το εκ νέου άνοιγμα της υπόθεσης «Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ» και των όποιων ευθυνών για το «φούσκωμα» του ελλείμματος συνιστά πονοκέφαλο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κι αυτό διότι, όπως αναγνωρίζουν όλες οι πτέρυγες, η συζήτηση έχει «εκλαϊκευθεί» τόσο πολύ, προκειμένου να καταστεί πολιτικό «όπλο» (εάν ο τότε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ευθύνεται ή όχι για την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια), που κάθε μετριοπαθής προσέγγιση μοιάζει εκτός τόπου.

Σε κάθε περίπτωση και έναντι των καραμανλικών στελεχών που έκαναν λόγο για ηθική και πολιτική δικαίωση του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης. Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ασκήσει κριτική στην τότε κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι «δεν αντιστάθηκε στις σειρήνες του πελατειακού κράτους».

Το κλίμα βάρυνε όταν στελέχη εκτός Ν.Δ., που όμως θεωρούνται συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη και εμφανίζονται να περιμένουν στον προθάλαμο για την είσοδό τους στη διευρυμένη παράταξη που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπερασπίστηκαν τον κ. Γεωργίου, ενώ πρώην βουλευτές της καραμανλικής περιόδου εγκαλούσαν σε παρεμβάσεις τους τη «γαλάζια» ηγεσία γιατί δεν έλαβε θέση.

Η υπόθεση Γεωργίου, και κυρίως η επ’ αυτής μονοδιάστατη αιτιολόγηση των λόγων υπαγωγής της Ελλάδας στο μνημόνιο, δεν αποκλείεται να ηλεκτρίσει εκ νέου τις σχέσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς όποια κατάληξη κι αν έχει ο νέος κύκλος δικαστικής διερεύνησης, θα αποκαλύψει διαφορές αντιλήψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή