Εως τις 29 Αυγούστου το σχέδιο με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Εως τις 29 Αυγούστου το σχέδιο με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, καθώς την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το θέμα και μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις για τις παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν.

Το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου επικεντρώνεται στο να μπορέσουν τα μέτρα αυτά να διασφαλίσουν μικρότερο ρίσκο για τη μελλοντική εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη αυτής της εβδομάδας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) –ο οποίος «τρέχει» τα σενάρια για τα υπό εφαρμογή μέτρα κατ’ εντολήν του Eurogroup– παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη κάποιες προτάσεις για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Τις προτάσεις αυτές παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της Ευρωζώνης και αποφασίστηκε να οριστικοποιήσει τις παρεμβάσεις και την επίπτωση που θα έχουν στο χρέος έως τις 29 Αυγούστου.

Εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG), στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο ESM πρέπει να παρουσιάσει τις οριστικές του προτάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε έπειτα από λίγες ημέρες να τα εγκρίνει το Eurogroup και να εφαρμοστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό υπάρχει για δύο λόγους:

1. Για να μπορέσουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Κομισιόν και ΕΚΤ να συντάξουν τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος δεν πρόκειται να το μειώσουν σε επίπεδα που το ΔΝΤ θα θεωρήσει ότι είναι βιώσιμο και δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα άμεσα. Ωστόσο, στελέχη με γνώση των συζητήσεων εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι ενδεχομένως αρκετά για να μπορέσει να συντάξει η ΕΚΤ τη δική της έκθεση για το ελληνικό χρέος και βάσει αυτής να ανοίξει τις πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θέλει να ετοιμάσει το δικό της DSA τον Νοέμβριο και για το λόγο αυτό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνων.

2. Προς τα τέλη του έτους αναμένεται να ενταθεί η κόντρα ΔΝΤ – Ευρωζώνης για το θέμα του χρέους. Το Ταμείο δεν δείχνει, προς το παρόν, κανένα σημάδι οπισθοχώρησης από τη θέση του για άμεση εφαρμογή σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν στην καλύτερη περίπτωση να παραπέμψουν τις αποφάσεις για αργότερα. Και αυτό για πολιτικούς κυρίως λόγους, αφού το 2017 είναι εκλογικό έτος για Γερμανία και Ολλανδία και δεν θέλουν να εμφανιστούν οι κυβερνήσεις τους ότι κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα που κοστίζουν για τις χώρες τους. Ετσι, αν εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και πετύχουν τον στόχο τους που είναι να μειωθεί το ρίσκο αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί να λάβουν τώρα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή