Διακοπές στην πόλη 2

14' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΚΗΠΟΣ

Κρυμμένες οάσεις στο κέντρο της πόλης.

KEIMENO: ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ

Black Duck Garden

Ο φοίνικας που φύτεψε η Αμαλία στα πρώτα ανάκτορα του βασιλιά Οθωνα σώζεται ακόμα σε μία από τις πιο αριστοκρατικές και ταυτόχρονα αρτιστίκ αυλές της Αθήνας. Μυρωδιές κινέζικου γιασεμιού, κοκτέιλ Black Duckiri στο ποτήρι με παλαιωμένο ρούμι, πικάντικο σιρόπι και angostura bitters ή ελληνικό κρασί με καπνιστό από την Αρτα συνοδεία ταμπουλέ, πεπονιού, φύλλων shiso και… το καλοκαίρι στην πόλη δεν είχε ποτέ ωραιότερη γεύση.

• Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, τηλ. 210-3252396. 14/8 μόνο πρωί και 15/8 κλειστά

Καφέ Νομισματικού Μουσείου

Pit stop για καφέ και τσίζκεϊκ, γλυκό του κουταλιού με εποχικά φρούτα, μωσαϊκό, σουφλέ σοκολάτας ή παραδοσιακή βυσσινάδα, κάτω από τις μεγάλες ομπρέλες με τη χορταστική θέα ελληνικής χλωρίδας ολόγυρα. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ για τον διάσημο για τις ανασκαφές της Τροίας και των Μυκηνών αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν. Πέργκολες με αναρριχώμενα φυτά και αντίγραφα ελληνικών αγαλμάτων συμπληρώνουν τον μικρό παράδεισο του κήπου του σπουδαίου μουσείου.

• Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, τηλ. 210-3632057, 210-3612834, 210-3612872. 13-15/8 κλειστά

The Garden Cafe

Λίγα μέτρα μακριά από την Ιερά Οδό, ακούς μόνο τζιτζίκια και το θρόισμα των φύλλων. Η μουσική δεν επιτρέπεται, επηρεάζει τη χλωρίδα και την πανίδα του Βοτανικού Κήπου Ι. & Α. Διομήδους, που φιλοξενεί πάνω από 4.000 είδη φυτών. Το καφέ μοιάζει με φυσική συνέχεια του αιωνόβιου πευκοδάσους: ατμόσφαιρα πικνίκ, ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια, χαλίκι και πευκοβελόνες στο έδαφος, ενώ το μενού περιέχει λαχταριστά σνακ και γλυκά για μικρά και μεγάλα παιδιά: σπιτική πορτοκαλόπιτα, αμερικανική βάφλα, τηγανητό παγωτό από ταϊλανδέζικη συνταγή, λουκουμάδες της γιαγιάς κ.ά. Πιστοί θαμώνες έρχονται για διάβασμα μέσα στα δέντρα, καλοκαίρι και χειμώνα, στο ξύλινο κιόσκι που προστατεύεται από τζαμαρία.

• Βοτανικός Κήπος, Ιερά Οδός 403, τηλ. 210-5324792

Balthazar

Η ονειρεμένη έπαυλη του 1897 όπου έμενε ένα από τα «ιερά τέρατα» του θεάτρου, η Κυβέλη, σήμερα είναι το «σπίτι» όλων των Αθηναίων: φοίνικες, πεύκα και φυτά που συναντά κανείς σε ένα μπαλκόνι στολίζουν το αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο που το βράδυ φωτίζεται πολύ γοητευτικά, ενώ βολικοί καναπέδες και τραπέζια είναι έτοιμα να δεχτούν μεγάλες παρέες για κοκτέιλ από τον βραβευμένο mixologist Γιώργο Μαριδάκη ή φαγητό από τον πολύ γνωστό σεφ Χριστόφορο Πέσκια.

• Τσόχα 27 και Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-6412300-9, 210-6441215. 14-18/8 κλειστά


ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Το καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα, η «χρυσή» ώρα που η φύση αντιγράφει το Instagram (ή το αντίθετο), κάνει την πόλη πιο φιλική στους ρομαντικούς «χρήστες» της.

Διακοπές στην πόλη 2-1

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΑΧΑΗ

Galaxy Bar

Το πανοραμικό πλάνο από τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη μέχρι τον Υμηττό και τη θάλασσα του Πειραιά που απολαμβάνει ο επισκέπτης από το διαστημικού ντιζάιν μπαρ του Hilton προσφέρει ομολογουμένως υπέροχη θέα – δεν είναι τυχαία τόσο δημοφιλές. Η κουζίνα μπλέκει μεσογειακές με διεθνείς γεύσεις πολύ δημιουργικά, ενώ μεγάλη είναι και η ποικιλία σε σούσι.

• Βασιλίσσης Σοφίας 46, τηλ. 210-7281402

Point Α

Δεν ξαναταίριαξε περισσότερο η φράση «μια ανάσα μακριά από την Ακρόπολη» απ’ ό,τι στην περίπτωση της ταράτσας του ξενοδοχείου Herodion, το οποίο απέχει μόλις 289 μέτρα από τον Παρθενώνα. Κομψό dining και ζεστή ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, η οποία συνοδεύεται από μεσογειακά πιάτα και νόστιμο finger food, όπως τα tapas που συμπληρώνουν τα δημιουργικά, ελληνικής έμπνευσης κοκτέιλ. Αν προτιμάτε κρασί, θα βρείτε και ετικέτες από τοπικά ελληνικά οινοποιεία.

• Ροβέρτου Γκάλλι 4, τηλ. 210-9236832

GB Roof Garden Bar Restaurant

Ρομαντικό δείπνο ή aperitivo σε ένα από τα καλύτερα rooftop της πόλης που βλέπει την Ακρόπολη, τον Εθνικό Κήπο, τον Λυκαβηττό και όλη την υπόλοιπη φωτισμένη Αθήνα από την πλατεία Συντάγματος και από την κορυφή του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία». Κομψό και κοσμοπολίτικο, με 50 διαφορετικά κοκτέιλ για να διαλέξετε και bartenders που τα «χτυπάνε» μπροστά σας. Ενώ στο υπαίθριο Bar 8 αξίζει να δοκιμάσετε το τροπικό κοκτέιλ Zombie με τρία είδη ρούμι.

• Βασιλέως Γεωργίου 1Α, πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210-3330766

Modern Rooftop Dining

Ησυχα χρώματα και λιτές γραμμές στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Athenswas αφήνουν τη θέα να μιλήσει πιο δυνατά: μπροστά σας ο Παρθενώνας και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, πάνω σας τα αστέρια – ακόμα και στο εσωτερικό, καθώς υπάρχει γυάλινη οροφή. Η κουζίνα είναι ελληνική με γαλλικές αναφορές και γιαπωνέζικα fusion trends.

• Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, τηλ. 210-9200240

Bios

Γύρω πολυκατοικίες, στο βάθος Ακρόπολη. Κάθεστε στη σεζλόνγκ και παρακολουθείτε τη hip ανθρωπογεωγραφία, την προβολή στον τοίχο κάθε Τετάρτη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Silent Movies» ή το φεγγάρι. Πίνετε κοκτέιλ σε ποτήρι ή σε ξυλάκι: δοκιμάστε το ποτό σε μορφή γρανίτας, ζητήστε το ως «παποτό».

• Πειραιώς 84, τηλ. 210-3425335

Andaman

Γύρω σας κοκοφοίνικες, μπανανιές και πουλιά του παραδείσου. Στο πιάτο σας γαρίδες με τέσσερα είδη ταϊλανδέζικων μανιταριών και φρέσκο τζίντζερ. Στο πλάνο σας θέα που φτάνει μέχρι τα δυτικά όρια της Αθήνας. Επισκεφτείτε το για thai κουζίνα προσαρμοσμένη στον μεσογειακό ουρανίσκο. Προτιμήστε την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Ρουφήξτε το ηλιοβασίλεμα μαζί με ένα κοκτέιλ Andaman με blend από μαύρο ρούμι, μάνγκο, φρούτα του πάθους και βασιλικό.

• Αλόπης 65, Πετράλωνα, τηλ. 211-2104939

 

Chocolat Royal Restaurant-Café

Τριάντα χειροποίητα γλυκά για να διαλέξετε με ποιο θα συνοδεύσετε τη θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό καθώς πέφτει ο ήλιος… Τραπέζι για δύο, διεθνής δημιουργική κουζίνα με μεσογειακές πινελιές, κάβα με ελληνική ψυχή και πρωτότυπα κοκτέιλ. Tip: Δοκιμάστε Lemon Pie με βότκα και μπισκότο ή Rose Tattoο με τριαντάφυλλο και μαστίχα.

• Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, τηλ. 210-3469077

ΜΕ ΔΙΟΠΤΡΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Αν νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα από τον «πλανήτη Αθήνα»…

«Ο κόσμος ενθουσιάζεται. Εχουμε Αθηναίους που ζούσαν στη γειτονιά και δεν ήξεραν ότι υπάρχει δίπλα τους. Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να δεις τα αστέρια», λέει ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Χαρμανδάρης, για τις νυχτερινές ξεναγήσεις στο θόλο του κτιρίου Σίνα, στο λόφο των Νυμφών, δύο ανηφορικά βήματα από το Θησείο.

Η συναρπαστική επίσκεψη ξεκινάει από τη βιβλιοθήκη με επιστημονικά συγγράμματα από τον Μεσαίωνα και όργανα από τον 19ο αιώνα – μεταξύ αυτών το εκκρεμές ρολόι που έδειχνε την ώρα στους Αθηναίους «όταν ρολόγια φορούσαν δέκα άνθρωποι όλοι κι όλοι», επισημαίνει ο κ. Χαρμανδάρης. Θα δείτε το πρώτο ελληνικό ξύλινο τηλεσκόπιο Ploessl, κατασκευής του 1845, με το οποίο ο Γερμανός Ιούλιος Σμιτ, τότε διευθυντής του Αστεροσκοπείου, παρατηρούσε και ζωγράφιζε επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια τη Σελήνη, για να δημοσιεύσει έπειτα τον πιο λεπτομερή παγκοσμίως χάρτη της. Το κοινό επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το νεότερο -αυτό του 1899- μεταλλικό τηλεσκόπιο, στο διπλανό κτίριο Δωρίδη.

Τον Αύγουστο φαίνεται ο Κρόνος, ο Δίας και φυσικά η Σελήνη. «Τα αστέρια», καταλήγει ο κ. Χαρμανδάρης, «είναι χρωματιστά και δεν πέφτουν, όπως νομίζουμε. Με απλά λόγια, τα “πεφταστέρια”, που λέμε, είναι κόκκοι σκόνης που χάνονται στην ατμόσφαιρα και μέχρι να γίνει αυτό φωτίζουν». Δηλαδή δεν πιάνουν οι ευχές; «Οι ευχές πάντα πιάνουν!»

• Τετ., Παρ., Σάβ.: 20.00-22.30, είσοδος 5 ευρώ (ενήλικοι), 2,5 ευρώ (ειδικές περιπτώσεις), τηλ. 210-3490036, 210-3490054


ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Διακοπές στην πόλη 2-2

Για την Ακρόπολη: Τα ιστορικά Cine Paris στην Πλάκα και Σινέ Θησείον είναι μια ανάσα μακριά από τον φωτισμένο Ιερό Βράχο, έχουν διεθνές κοινό και μετά την προβολή μπορείτε να συνεχίσετε με ποτό ή φαγητό στις δύο αυτές γειτονιές που οι περισσότεροι δεν επισκεπτόμαστε συχνά.

• Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210-3222071, Σινέ Θησείον: Απ. Παύλου 7, τηλ. 210-3420864

Για το φαγητό: Πίτσα, χοτ ντογκ και χοιρινά καλαμάκια είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές που μπορείτε να δοκιμάσετε καθώς θα παρακολουθείτε την ταινία στο Cine Αίγλη με την εξαιρετική ακουστική και τη δροσιά του κήπου του Ζαππείου.

• Κήπος Ζαππείου: τηλ. 210-3369363

Για περισσότερη άνεση: Καναπέδες, σεζλόνγκ και άνετες καρέκλες σκηνοθέτη, ξύλινο ντεκ αντί για χαλίκι, χορταστικά σνακ, κοκτέιλ, και η προβολή μοιάζει με διακοπές στο Ανεσις.

• Λεωφόρος Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, τηλ. 210-7788778

Για τους λάτρεις του καλτ: Η μικρή, διακριτική είσοδος του Σινέ Οασις -που άνοιξε τη δεκαετία του ’50- η αλήθεια είναι ότι δεν σε προϊδεάζει θετικά, όμως μόλις την περάσεις, είναι σαν να έχεις ανοίξει μια πόρτα στο χρόνο: ο χώρος υποδοχής είναι γεμάτος σινεφίλ memorabilia και η ιδιοκτήτρια κυρία Ντία ένα ζωντανό βιβλίο για το σινεμά και την Αθήνα ολόκληρη.

• Πρατίνου 7, Παγκράτι, τηλ. 210-7244015

Υπαίθριο και δωρεάν: Ο Δήμος Γλυφάδας «στήνει πανί» με γνωστές ταινίες του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου σε μαρίνες και πλατείες όλης της Γλυφάδας μέχρι και τον Σεπτέμβριο (www.glyfada.gr).

Αφορμή όμως για επισκέψεις σε πάρκα, πεζόδρομους, πλατείες, άλση κ.α. δίνει και το 6ο Athens Open Air Film Festival με κλασικά αριστουργήματα και μερικές από τις καλύτερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου στη μεγάλη οθόνη. Επίσης, μέχρι και τον Σεπτέμβριο (www.opanda.gr).

ΑΤΗΕΝS ON THE ROCKS

Θα σε δω στα βραχάκια της Ακρόπολης

Το πιο μίνιμαλ ρομάντσο είναι εικοσιτετράωρο και δωρεάν. Στο λόφο του Αρείου Πάγου, ανάμεσα στην Πνύκα και τον Παρθενώνα, γνωστό και ως «βραχάκια της Ακρόπολης»,μπορεί να δείτε νύφες να φωτογραφίζονται, ζευγάρια να ονειροπολούν, παρέες να παίζουν μουσική και κόσμο που του αρέσει η αύρα του μέρους για… διαλογισμό. Η πόλη φαίνεται πιο όμορφη με το ρετούς που της δίνει το υψόμετρο, τίποτα δεν κρύβει τον απέραντο καλοκαιρινό ουρανό και το ηλιοβασίλεμα παρακολουθείται ανεμπόδιστα. Πιάστε θέση.


ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΡΙΒΙΕΡΑ

Καλοκαίρι σε… έντονους ρυθμούς από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Διακοπές στην πόλη 2-3

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Η περίπτωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας (ας την ορίσουμε σχηματικά από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, παρότι η νοητή προέκτασή της φτάνει μέχρι το Σούνιο) είναι μια αστική διαδρομή με φανερές αλλά και κρυφές χάρες – από τα διάσπαρτα παλιά αρχοντικά του Παλαιού Φαλήρου και τις αμμουδιές του Καβουριού μέχρι τα πολύβουα στέκια της Γλυφάδας και τις πολυτελείς πλαζ της Βουλιαγμένης. Η παραλία, παρά τα προβλήματά της, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται πιο προσιτή, προσελκύοντας μια ευρεία γκάμα Αθηναίων χάρη στις διαφορετικές υπηρεσίες που προσφέρει: shopping, spa, καφέ, εστιατόρια, νυχτερινή διασκέδαση, αθλοπαιδιές, ζώνες περιπάτου.  

Για μια βόλτα με το ποδήλατο ή και με τα πόδια κατευθυνθείτε στο Πάρκο Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Ο υπαίθριος παιδότοπός του, έκτασης 13 στρεμμάτων, είναι ιδανικός για οικογένειες με παιδιά, ενώ για όσους έχουν ταυτίσει το καλοκαίρι με τα θερινά σινεμά εδώ λειτουργεί το πιο «νησιωτικό» της Αττικής, το Σινέ Φλοίσβος: με τη θαλασσινή αύρα που φέρνει από την παραλία, θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στην πρωτεύουσα. Απολαυστική είναι και η διαδρομή που συνδέει το Μικρό με το Μεγάλο Καβούρι (το πλακόστρωτο μονοπάτι ακολουθεί την ακτογραμμή και το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι εκπληκτικό). Θα πλατσουρίσετε στα ρηχά νερά και θα φτάσετε με τα πόδια μέχρι το κοντινό Καβουρονήσι, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο κόλπους.

Για απογευματινή περατζάδα με θέα τα αραγμένα σκάφη στη μαρίνα του Αλίμου, θα βρείτε και το all-time classic πια Skipper’s bar (τηλ. 210-9880282), που άνοιξε τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να… ραντίζει με οινόπνευμα τα βράδια των νυκτόβιων Αθηναίων.

Η βουτιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης (www.limnivouliagmenis.gr), μαζί με την εμπειρία της… δωρεάν απολέπισης από τα ψαράκια Garra rufa που κολυμπούν στα νερά της, καθώς και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος -αν και περιορισμένες το μήνα Αύγουστο- μαζί με τη μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στο υπό κατασκευήν έργο (ανοίγει οριστικά για το κοινό το 2017), την οποία φιλοξενεί το Κέντρο Επισκεπτών, συμπληρώνουν τη γνωριμία με μια ενδιαφέρουσα -και για αρκετούς άγνωστη- περιοχή της Αθήνας.


ΤΡΩΜΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ

Τραπεζάκια έξω με καλοκαιρινές προτάσεις.

Διακοπές στην πόλη 2-4

KEIMENO: ΝΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Belle – Amie

Αν και δεν θυμίζει το χιλιοτραγουδισμένο ουζερί του Μπελαμή της δεκαετίας του 1970, η είσοδος στο πολυτελές νεοκλασικό μπορεί να σας μεταφέρει στο χρόνο. Πρόκειται για στολίδι, ψηλοτάβανο, με μεγάλα παράθυρα, υπέροχη είσοδο, σικ διακόσμηση, καλαίσθητα έπιπλα αντίκες και φερ φορζέ καρέκλες στην καταπράσινη αυλή. Το προτείνουμε για μεσημεριανό, καθώς, επειδή λειτουργεί ως all day, το βράδυ η ένταση της μουσικής ανεβαίνει αρκετά και μπορεί να ενοχλήσει όσους θέλουν ένα ήσυχο δείπνο. Η κουζίνα είναι μεσογειακή ελληνική με έμφαση στα θαλασσινά, από τον σεφ Χρήστο Τζιέρα, ο οποίος έχει δώσει μεταξύ άλλων κάποια πολύ ενδιαφέροντα ορεκτικά.

Προτείνουμε να επιλέξετε πιάτα για τη μέση του τραπεζιού, μεζέδες συνοδεία ούζου, όπως η ταραμοσαλάτα με μαριναρισμένο γαύρο και αυγοτάραχο, κεφτέδες μπακαλιάρου, ένα πολύ αρωματικό (κάπως βαρύ, αλλά νόστιμο) χταπόδι με Porto και φάβα. Ξεχωρίσαμε το κριθαρότο με ψάρι ημέρας, μαγειρεμένο μέσα σε ζωμό κακαβιάς, όπως και το σαγανάκι με γαρίδες και ούζο. Εκτός από το καλοκαιρινό μενού, υπάρχουν και πιάτα ημέρας, μαγειρευτά και μεζέδες, όπως ντολμαδάκια, κεφτεδάκια κ.λπ. Η λίστα κρασιού περιλαμβάνει περί τις 18 ετικέτες σε λευκό -ιδανικό για το καλοκαίρι- ενώ, επειδή λειτουργεί και ως μπαρ, μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με κάποιο κοκτέιλ ή premium απόσταγμα. Πολύ ωραία και τα επιδόρπια για να ολοκληρώσετε το γεύμα. Το σέρβις επιδέχεται βελτίωση. Θα σας κοστίσει περί τα 25 ευρώ το άτομο. Ανοιχτά από νωρίς το πρωί για καφέ και πλούσιο πρωινό.

• Αγγελου Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, τηλ. 210-41.75.740

Το αυγό του κόκορα

Πρόκειται για μια ταβέρνα που κρατάει σταθερά την πελατεία της από το 1982, που πρωτοάνοιξε στη Φωκίωνος Νέγρη. Πλέον στεγάζεται στο «αγέρωχο» νεοκλασικό της πλατείας Αυδή στο Μεταξουργείο και βγάζει τραπέζια έξω στην πλατεία, μπροστά σε έναν μικρό κήπο με λίγα δέντρα, μπροστά στην περατζάδα. Η εσωτερική σάλα είναι εξίσου περιποιημένη, ενώ, αν θελήσετε περισσότερη ησυχία, μπορείτε να ανεβείτε στον όροφο. Με ξύλινη οροφή και πέτρινους τοίχους, δίνει μια ωραία αίσθηση επαρχιακού σπιτιού, με προσεγμένες λεπτομέρειες, τα τραπέζια έχουν σωστή απόσταση μεταξύ τους και ο φωτισμός είναι ιδανικός. Η κουζίνα είναι απλή, λίγα μαγειρευτά, αρκετά πιάτα της ώρας και κάποια ορεκτικά με κρητικά υλικά, όπως οι αμανίτες με στάκα, δηλαδή μανιτάρια σοταρισμένα με στακοβούτυρο και απάκι, κρασομεζές για δυνατούς. Θα φάτε χαλούμι ψητό, μια χορταστική και δροσιστική σαλάτα «Αυγό του Κόκορα» με μπόλικες πρασινάδες, ξινομυζήθρα και ξερά σύκα και κρεατικά στη σχάρα. Από τα μαγειρευτά ξεχωρίζει ο κοκκινιστός κόκορας με μακαρούνες. Κρασί χύμα, αλλά και λίγες ετικέτες εμφιαλωμένο. Υπολογίστε περίπου 18-20 ευρώ το άτομο. Ανοιχτά καθημερινά 13.00-01.00. Την εβδομάδα 13-21/08 θα είναι κλειστά.

• Μυλλέρου και Λεωνίδου, Κεραμεικός, τηλ. 217-70.50.103

Αμα λάχει / Στης Νεφέλης

Το κτίριο αυτό στέγαζε ένα δημοτικό σχολείο πριν γίνει ταβέρνα πρώτης τάξης. Η αυλή είναι όαση, πολλές πρασινάδες και δεντράκια, σκιά, αλλά και τεχνητή δροσιά με ανεμιστήρες όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ. Μπορείτε να βρείτε μια ωραία γωνιά, είτε σε κάποιο σημείο της αυλής είτε ακόμα και μέσα στο νεοκλασικό, όπου υπάρχει μια φωτεινή σάλα με ρετρό διακόσμηση. Σερβίρει καλομαγειρεμένο φαγητό, κατά βάση ελληνική κουζίνα με ένα στοιχείο έκπληξης, χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα και αναβαθμίζουν τη γεύση.

Με το καλωσόρισμα έρχεται ζυμωτό ψωμί με ελιές. Δώστε προσοχή στα ορεκτικά τους· υπάρχει ποικιλία από συνδυασμούς, μάλιστα καθόλου κοινότοπους: το θρακιώτικο σαγανάκι έρχεται με παστουρμά, κουσκούς με λαχανικά και κοτόπουλο, χορτοκεφτέδες με τραχανά, ντάκος με ξύγαλο από τη Σητεία και αρκετά τυριά από την ελληνική ύπαιθρο. Ολα τα πιάτα μπορούν να μπουν στη μέση του τραπεζιού, έχουν φτιαχτεί για να μοιράζονται. Υπάρχει χύμα κρασί, λίγες επιλογές σε τσίπουρο και μόνο ελληνικές μπίρες. Ωραία και τα γλυκά τους. Τα Σαββατοκύριακα η κράτηση είναι απαραίτητη. Υπολογίστε περίπου τα 18 ευρώ το άτομο. Ανοιχτά από τις 13.00.

• Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ. 210-38.45.978

Ζάχαρη και Αλάτι

Νέο εστιατόριο στη γειτονιά του Κολωνακίου, σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο με αυλή, που μοιάζει με εξοχικό. Ο κήπος του έχει βουκαμβίλιες, ενώ και η σάλα είναι φροντισμένη. Η σύνθεση του μενού, που υπακούει σε μεσογειακές γεύσεις, ανήκει στον Αντώνη Γιαννακάρη. Από τον κατάλογο δεν λείπει ούτε το κρέας ούτε το ψάρι. Με την παραγγελία θα έρθει στο τραπέζι φρέσκο ψωμί, ψημένο στον ξυλόφουρνο εντός. Δοκιμάστε την ταλιάτα ή το New York steak, και τα δύο από κρέας ράτσας Black Angus, ενώ, αν προτιμήσετε το ψάρι, το ταρτάρ λαβράκι είναι από τα δημοφιλέστερα πιάτα τους. Ρωτήστε για το ψάρι ημέρας, το οποίο ψήνεται σε κρούστα αλατιού. Υπάρχουν επιλογές για vegan, όπως οι ταλιατέλες από αλεύρι ζέας, και προτάσεις για παιδικό γεύμα. Η λίστα του κρασιού περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ετικέτες από όλο τον κόσμο, με καλή τιμολόγηση. Για τον επίλογο, προτείνουμε γλυκό ρεβανί με μους τόνκα ή vegan εκδοχή της μους βανίλιας. Ανοιχτά καθημερινά από τις 13.00. Υπολογίστε περί τα 30-35 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί.

• Αναπήρων Πολέμου 22 και Δεινοκράτους, τηλ. 210-3801253


KΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ

Καθώς θα απολαμβάνετε εν πλω μια ξέγνοιαστη ημέρα στα νερά του Αργοσαρωνικού, το ταξίδι-αστραπή στην Υδρα, στον Πόρο και στην Αίγινα θα σας ανανεώσει.

Διακοπές στην πόλη 2-5

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

Athens One Day Cruise

Με εμπειρία 20 ετών στο χώρο της ημερήσιας κρουαζιέρας, θα σας ταξιδέψει αυθημερόν στην Αίγινα (όπου, αν επιθυμείτε, μπορείτε να ακολουθήσετε οργανωμένη εκδρομή με ιδιόκτητο πούλμαν σε αξιοθέατα του νησιού), στην Υδρα και στον Πόρο (όπου θα περιηγηθείτε μόνοι σας). Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο μεσημεριανός μπουφές, ενώ προσφέρονται επίσης (με επιπλέον χρέωση) πρωινό, ποτά, καφές, αναψυκτικά, κοκτέιλ. Σε καθένα από τα δύο κρουαζιερόπλοια της εταιρείας θα βρείτε κατάστημα με αφορολόγητα είδη για τις αγορές σας, ενώ σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα σας κρατούν συντροφιά η ορχήστρα και οι χορευτές του πλοίου.

Ερμού 18, Αθήνα, τηλ. 210-3230100, www.onedaycruise.gr

Επιβίβαση: 07.00-07.30. Σημείο συνάντησης: Τροκαντερό, Παλαιό Φάληρο. Τιμή 49 ευρώ

Evermore Cruises

Κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Certificate of Excellence από το Tripadvisor, σαλπάρει καθημερινά για την Υδρα (με δυνατότητα συμμετοχής σε οργανωμένο περίπατο και ξενάγηση με έξτρα χρέωση), την Αίγινα (με προαιρετικές εκδρομές που χρεώνονται επιπλέον) και τον Πόρο. Εν πλω μπορείτε να απολαύσετε τον μεσημεριανό μπουφέ (συμπεριλαμβάνεται στην τιμή), να πιείτε το ποτό σας στο bar, να πάρετε το πρωινό σας στο κατάστρωμα και να κάνετε αγορές από το κατάστημα Folli-Follie. Το ταξίδι της επιστροφής σάς επιφυλάσσει διασκέδαση α λα ελληνικά με ζωντανή μπάντα, ενώ η βραδιά κορυφώνεται με πάρτι και χορό.

Αγίου Γεωργίου και 25ης Μαρτίου, Νέο Ψυχικό, τηλ. 211-1882224, 211-1882220, www.evermorecruises.com

Επιβίβαση: 07.00-07.45. Σημείο συνάντησης: Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο. Τιμή 50 ευρώ

Διακοπές στην πόλη (μέρος ΄A) –> εδώ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή