Γιατροί και φροντιστήρια στο στόχαστρο της εφορίας

Γιατροί και φροντιστήρια στο στόχαστρο της εφορίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα λάθη στη νομοθεσία, με την κατάργηση ουσιαστικά των προστίμων αλλά και το «πάγωμα» των προληπτικών ελέγχων, η φορολογική διοίκηση και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανασυντάσσονται και επιχειρούν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Για παράδειγμα η κατάργηση του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες ιατρούς και το πελατολόγιο στα φροντιστήρια καθιστά αυτήν τη στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Για αυτόν τον λόγο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής έχει διατάξει την «κατασκήνωση» των ελεγκτών έξω από τα ιατρεία και τα φροντιστήρια, ενώ θα ζητείται από τους φορολογουμένους να παρέχουν πληροφορίες για τους ανωτέρω επαγγελματίες. Ωστόσο η μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή φαίνεται να έχει χαθεί, με τις απώλειες των εσόδων να είναι τεράστιες σε μία περίοδο που οι φορολογούμενοι, κυρίως οι μισθωτοί και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις εντολές του γενικού γραμματέα:

• Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με προτεραιότητα σε αυτούς που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα. Οι κλάδοι με την υψηλή παραβατικότητα θα εντοπίζονται:

• Από τα στοιχεία του αρχείου της υπηρεσίας.

• Από έγγραφη πληροφόρηση (δελτία πληροφοριών, καταγγελίες φορολογουμένων κ.λπ.).

• Από επιλογή από την εξωτερική πληροφόρηση του προϊσταμένου της υπηρεσίας.

• Κάθε συνεργείο ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, θα ζητεί το προβλεπόμενο παραστατικό διακίνησης ή πώλησης. Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία, μπαρ κ.λπ.) η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους εξωτερικούς χώρους αυτού είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η έκδοση παραστατικού λιανικής πώλησης για την επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ.

• Οι ελεγκτές θα ζητούν από τους εξερχόμενους πελάτες ιατρείων, φροντιστηρίων και συνεργείων πληροφορίες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι παραπάνω επαγγελματίες και εν συνεχεία θα ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα παραστατικά.

• Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται άμεσα το μέτρο του σφραγίσματος της επιχείρησης για 48 ώρες.

• Οι ελεγκτές θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους ελέγχους στα μηχανήματα POS που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες. Οσα POS δεν έχουν μία από τις ακόλουθες ενδείξεις –«CARDLINK», «ibank Εθνική», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ», «FDH» ή «EURONET»– είναι πιθανόν να έχουν εγκατασταθεί από αλλοδαπούς acquirers. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU», τα οποία έχουν κατακλύσει την αγορά μετά τη θέσπιση των capital controls. Δεδομένου ότι πέραν των ενδείξεων «MyPOS» και «MyPOS ΕU» δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος –από τον οπτικό έλεγχο του μηχανήματος POS– να εξακριβωθεί ότι υπάρχει σύμβαση με αλλοδαπό acquirer, θα πρέπει να ζητείται από τους υπαλλήλους που διενεργούν τον έλεγχο η διεξαγωγή συναλλαγής (μικρού ποσού) και η επισύναψη του αποκόμματος της συναλλαγής.

Αναφερόμενος στα ακραία φαινόμενα φοροδιαφυγής που παρατηρούνται φέτος σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβασθεί με τα φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς. Μάλιστα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με τους παραβάτες» και εξήγησε ότι «η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά ψάχνουν συνεχώς να βρουν νέους τρόπους για να συνεχίσουν αυτό που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια».

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να συγκρουστούμε με αυτά τα φαινόμενα και αυτά που βλέπετε το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». Για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι «δυστυχώς κάποιοι επιχειρηματίες θέλησαν να παίξουν με τη φωτιά», σημειώνοντας ότι «η πολιτεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε φαινόμενα βίας ή εκφοβισμού».

Προειδοποίησε ότι «όσοι εμποδίζουν τον έλεγχο ή προσπαθούν να παρεμποδίσουν και να εκφοβίσουν τους ελεγκτές, να ξέρουν ότι θα κατασκηνώσουμε έξω από τα καταστήματά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή