Θύελλα αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις Τραμπ εναντίον Κλίντον

Θύελλα αντιδράσεων για τις προκλητικές δηλώσεις Τραμπ εναντίον Κλίντον

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε μέρα παρουσιάζει και μία νέα έκπληξη το προεκλογικό ράλι Κλίντον-Τραμπ, με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο να προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές δηλώσεις. 

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο διαχρονικά «καυτό» ζήτημα της δυνατότητας του Προέδρου των ΗΠΑ να διορίζει τους -ισόβιους- δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. 

«Αν καταφέρει να διαλέξει και τους δικαστές της, ε δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να κάνετε παιδιά. Υπάρχει βέβαια η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, ίσως είναι μια λύση. Δεν ξέρω. Πάντως σας διαβεβαιώνω, θα είναι μία απαίσια μέρα», δήλωσε αστειευόμενος ο Τραμπ.

Η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος αναφέρεται στο δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών να κατέχουν όπλα. Μάλιστα ο Τραμπ έχει στηρίξει μέρος της προεκλογικής του καμπάνιας τασσόμενος υπέρ της οπλοκατοχής, κατηγορώντας την Κλίντον ότι αν εκλεγεί θα καταργήσει την εν λόγω τροπολογία, κάτι που η Κλίντον αρνείται.

Η δήλωση Τραμπ ερμηνεύθηκε από τον Τύπο αλλά και τους πολίτες ως μια έμμεση προτροπή του προς τους ψηφοφόρους του να δολοφονήσουν την Χίλαρι Κλίντον για να «γλιτώσουν» από αυτήν. Εκείνος λίγες μέρες μετά προσπάθησε να «σώσει» την κατάσταση, λέγοντας ότι με τη δήλωσή του ήθελε να ανοίξει τον διάλογο σχετικά με το δικαίωμα οπλοκατοχής, και δεν είχε καμία άλλη πρόθεση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, με τους Δημοκρατικούς να κατηγορούν τον Τραμπ για «ηθική αυτουργία» σε απόπειρα δολοφονίας της Χίλαρι.

Ακόμα και σημαντικά στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων θεώρησαν ότι ο Τραμπ ξεπέρασε κάποια όρια, και τον παροτρύνουν να αποσυρθεί από τον αγώνα, ενώ στο προσκήνιο επανήλθε η επιστολή πενήντα στελεχών του κόμματος που έχουν υπηρετήσει σε θέσεις εθνικής ασφάλειας, με την οποία τάχθηκαν κατά της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ.

Μάλιστα η δήλωση αυτή θεωρήθηκε τόσο προκλητική, ώστε ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των υποψηφίων, προέβησαν σε επίσημο σχολιασμό της, παρότι δεν είθισται να τοποθετούνται για θέματα πολιτικής. «Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί για τη δήλωση αυτή», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου.

Τραμπ και Πενς θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια για να επανακάμψουν από αυτή την εξαιρετικά άστοχη κίνηση του υποψηφίου Προέδρου. Μπορεί ο εκκεντρικός επιχειρηματίας να είναι γνωστός για τις άδοξες μεθόδους του, αλλά το σχόλιό του ξεπέρασε τα όρια και άγγιξε ευαίσθητες χορδές του κοινού φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση περί του δικαιώματος οπλοκατοχής, που έχει απασχολήσει έντονα τον αμερικανικό λαό στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή