«Φρένο» ΣτΕ στην πρόσληψη καθαριστριών

«Φρένο» ΣτΕ στην πρόσληψη καθαριστριών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγώνει» προσωρινά τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου στα νοσοκομεία το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει δύο εταιρείες –ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας– που αρχικά είχαν καταθέσει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε περιφερειακά διοικητικά δικαστήρια για τη σύναψη 30 ατομικών συμβάσεων έργου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας –και στις οποίες επίσης έβαλε «φρένο» το ΣτΕ–, την εκδήλωση ενδιαφέροντος σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου και την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Εν συνεχεία ζήτησαν να εισαχθούν οι αιτήσεις τους προς συζήτηση στο ΣτΕ, καθώς τίθεται ζήτημα συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ε.Ε. των «επίμαχων» διατάξεων του νόμου 4368/2016, βάσει των οποίων τα νοσοκομεία δύνανται να συνάψουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου σε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το αίτημα έγινε δεκτό και το Τμήμα αναστολών του ΣτΕ «πάγωσε» τις συμβάσεις έως ότου συζητηθούν οι υποθέσεις και εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Για το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων στην καθαριότητα και την αναστολή τους βάσει δικαστικών αποφάσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε επιτεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία με αφορμή περιστατικό στο Νοσοκομείο Τρικάλων.

Χθες επανήλθε εξαπολύοντας επίθεση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων που αντιδρά στις ατομικές συμβάσεις, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και αμοιβές πείνας. Το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την ΠΟΕΔΗΝ ότι οι ανακοινώσεις της «ομοιάζουν τελευταία με αντίγραφα ή πρωτότυπα των αντίστοιχων ανακοινώσεων της Ν.Δ.». Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός δήλωσε στην «Κ» πως «όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, τα κόμματα της κυβέρνησης μας κατηγορούσαν ότι οι ανακοινώσεις μας μοιάζουν με του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε «εμείς διαχρονικά λέμε τα ίδια πράγματα για την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, όταν αυτοί έχουν κάνει κωλοτούμπα και ακολουθούν πιστά τις μνημονιακές πολιτικές».

Για τις ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι υφίστανται σημαντική αύξηση των αποδοχών τους και έφερε ως παράδειγμα ότι μία καθαρίστρια με ένα τέκνο που εργάζεται 8ωρο, πενθήμερο, αμείβεται καθαρά με 794,29 ευρώ τον μήνα, έναντι 544,61 ευρώ ως υπάλληλος ιδιωτικού συνεργείου. Επιπλέον, σημειώνει ότι η καθαρίστρια δεν χάνει το δικαίωμα σε κανονική άδεια και ότι αποζημιώνεται κανονικά εάν αρρωστήσει.

Η επίθεση του κ. Πολάκη κατά της ΠΟΕΔΗΝ έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ομοσπονδία για τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία. Ο αναπλ. υπουργός έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις καταγγελίες «υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις εξαρτημένες σχέσεις παροχής και λήψης υπηρεσιών με το πολιτικό κατεστημένο το οποίο καταδυνάστευσε τον λαό επί δεκαετίες» και –ακόμη χειρότερα– να κάνει λόγο για «συνδικαλιστές της ανατομικής περιοχής στην οποία ανήκουν οι αιμορροΐδες».

«Εχουν χάσει την ψυχραιμία τους, επειδή η ΠΟΕΔΗΝ με συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύει τη διάλυση που έχουν προκαλέσει με τις πολιτικές τους στο ΕΣΥ. Που αναδεικνύει ότι λένε ψέματα ότι προσλαμβάνουν προσωπικό, ενώ στην πραγματικότητα η μόνη προκήρυξη που τρέχει είναι οι 950 θέσεις της προπροηγούμενης κυβέρνησης και ότι χρηματοδοτούν επαρκώς τα νοσοκομεία, όταν εφέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Γιαννακός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή