Για «ελληνικά κόλπα στις μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο η Bild

Για «ελληνικά κόλπα στις μεταρρυθμίσεις» κάνει λόγο η Bild

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, η γερμανική εφημερίδα Bild κάνει λόγο σε δημοσίευμά της για σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά και για «κόλπα». «Παρά τη νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων, η κυβέρνηση υλοποιεί μόνον ένα πολύ μικρό μέρος των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ). Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΙΝΕΡΠ Παναγιώτη Καρκατσούλη, ο οποίος αναφέρει ότι «μπορεί να νομοθετήθηκε το 38% των συμφωνηθέντων, ωστόσο μόλις το 13% των μεταρρυθμίσεων έχει όντως υλοποιηθεί».

Και προσθέτει πως «παρότι η κυβέρνηση εκδίδει διατάγματα και νομοθετήματα –όπως προβλέπουν οι συμφωνίες–, στην πράξη μποϊκοτάρει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό η Bild παραθέτει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της τακτικής τις εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του Ελληνικού. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να δει την αλήθεια. Δεν θέλουν μια νέα ευρωκρίση», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Καρκατσούλης. Το δημοσίευμα αυτό έρχεται σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σε λίγες ημέρες, με επίκεντρο την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και την οριστική ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου. Πρόκειται για 15 δράσεις, από τις οποίες προς το παρόν έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες. Για να εισρεύσουν χωρίς πρόβλημα τα 2,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα πρέπει μεταξύ άλλων:

• Να ολοκληρώσει την εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών, μέσω:

– Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

– Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.

– Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για την εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών.

• Να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών, και να έχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

• Να μεταφέρει το δεύτερο πακέτο ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

• Να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού στον ιδιώτη επενδυτή.

• Το ΤΑΙΠΕΔ να απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την Εγνατία Οδό.

• Να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

• Να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

• Να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

• Να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

• Να υποβληθεί το σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή