Στην ουρά για φαγητό η μεσαία τάξη στη Βενεζουέλα

Στην ουρά για φαγητό η μεσαία τάξη στη Βενεζουέλα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βράδυ, πριν από λίγους μήνες, ονειρεύτηκα ότι βρισκόμουν σε μεσαιωνικό δείπνο, με ψητό γουρουνόπουλο πάνω στο τραπέζι, γλυκά και ψωμιά. Αλλες φορές, ονειρεύομαι ότι είμαι σε σούπερ μάρκετ του οποίου τα ράφια είναι γεμάτα προϊόντα. Αυτό μου συμβαίνει συνήθως ύστερα από μία ημέρα αναμονής στην ουρά, μέσα τον ήλιο, περιμένοντας έξω από κατάστημα τροφίμων την άφιξη φορτηγού διανομής. Αυτή είναι η κατάσταση της μεσαίας τάξης στην πόλη Σιουδάδ Γκουαγιάνα της ΒΑ Βενεζουέλα.

Ο καφές και το γάλα έγιναν είδη πολυτελείας πριν από λίγα χρόνια, αλλά οι πραγματικά ανησυχητικές ελλείψεις –σε ψωμί και κοτόπουλο– έπληξαν την οικογένειά μας στις αρχές του χρόνου. Για μία εβδομάδα του Μαρτίου αναγκάστηκα να πλένω τα δόντια μου με αλάτι. Εννέα στους δέκα κατοίκους της χώρας δεν έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Σιμόν Μπολιβάρ. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει φέτος το 700%.

Οι αστοί, οι εύποροι και ο ιδιωτικός τομέας είναι οι ομάδες τις οποίες ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί για την κρίση στη Βενεζουέλα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα χρόνια οικονομικής κακοδιαχείρισης της επαναστατικής κυβέρνησης Τσάβες ευθύνονται για την παρούσα κατάσταση.

Η γειτόνισσά μου Μαρία λέει ότι η πείνα την καταβάλλει πιο πολύ αμέσως μετά το καθημερινό της τρέξιμο. Γνωρίζω καλά το συναίσθημα αυτό: σταμάτησα να κάνω γυμναστική. Αλλοι τρόποι να αντιμετωπίζουμε την πείνα είναι να κοιμόμαστε περισσότερο το πρωί, αν και μόνο οι πλούσιοι μπορούν να το κάνουν αυτό, καθώς δεν χρειάζεται να ξυπνήσουν για να πάνε στη δουλειά τους. Ολοι συμφωνούμε ότι η καλύτερη ελπίδα μας βρίσκεται στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών.

Η κρίση στη Βενεζουέλα έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό, που απασχολεί πλέον κατά προτεραιότητα τον Οργανισμό. Ουδείς πιστεύει, στο μεταξύ, ότι η πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για καθαίρεση του Μαδούρο μέσω δημοψηφίσματος θα αποδώσει καρπούς.

«Ακούσατε τι είπε ο Αλμάγρο;» ρωτά ένας γείτονάς μου. Ο Λουίς Αλμάγρο, γ.γ. του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κατηγόρησε ευθέως τον Μαδούρο για την κρίση και κάλεσε τον Οργανισμό να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την «αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών» στη Βενεζουέλα.

Αν ο Οργανισμός επικαλεσθεί τη Χάρτα του, έχει δικαίωμα να αποκλείσει κράτος-μέλος το οποίο δεν ακολουθεί δημοκρατικές διαδικασίες στη διακυβέρνησή του. Ο κ. Αλμάγρο ελπίζει ότι η απειλή αυτή θα πείσει την κυβέρνηση Μαδούρο να αποδεχθεί ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό.

Οι διπλωματικές αυτές πρωτοβουλίες απαιτούν, όμως, μήνες. Οι συγγενείς, οι φίλοι μου και εγώ, όμως, όλοι μας εργαζόμενοι και πτυχιούχοι, δεν γνωρίζουμε τι θα φάμε αύριο, και για τον λόγο αυτό θα θέλαμε οι διπλωμάτες αυτοί να επισπεύσουν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές τους διαδικασίες, γιατί πεινάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή