Επίθεση της Αγκυρας στον Παυλόπουλο

Επίθεση της Αγκυρας στον Παυλόπουλο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στις διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα εξακολουθεί να παραμένει τεταμένο και, μετά την αντίδραση της περασμένης εβδομάδας έναντι δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά αναφορικά με το Κυπριακό, το τουρκικό ΥΠΕΞ επανήλθε με επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του κ. Παυλόπουλου τον Δεκαπενταύγουστο από την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, όπου αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη διεκδίκηση «τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία». Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «αυθαιρεσία των τουρκικών αρχών» την απαγόρευση τέλεσης λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Στην, σε ανοίκειο ύφος, αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζονται «δημαγωγία» οι αναφορές του κ. Παυλόπουλου στη Γενοκτονία των Ποντίων. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου για την απαγόρευση λειτουργίας στη Μονή Σουμελά στον Πόντο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με την τουρκική πλευρά να επιμένει ότι το μοναστήρι είναι κλειστό προσωρινά λόγω των εργασιών αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ, με απορία αντέδρασαν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών στην πληροφορία από τουρκικής πλευράς ότι έχει ήδη επιδοθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, διά της διπλωματικής οδού, το επίσημο αίτημα της Αγκυρας για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου και έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έως αργά χθες δεν είχε φθάσει στο ΥΠΕΞ το τουρκικό αίτημα έκδοσης. Προσέθεταν, πάντως, ότι αφού οι τουρκικές αρχές διακινούν τη σχετική πληροφορία, τότε η διαδικασία θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί, οπότε ενδεχομένως και εντός της ημέρας θα φθάσουν τα σχετικά έγγραφα.

Εκτιμούν δε ότι πίσω από τη διαρκή διοχέτευση πληροφοριών για το θέμα βρίσκεται η επιθυμία των τουρκικών αρχών να το διατηρούν ψηλά στην ατζέντα, πιθανόν και ως ένα είδος πίεσης προς την Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι το αίτημα έκδοσης, όταν φθάσει επισήμως, θα ακολουθήσει τον δρόμο προς τις αρμόδιες για την εξέτασή του δικαστικές αρχές, οι οποίες και θα το αξιολογήσουν και θα αποφανθούν. «Το θέμα δεν είναι πολιτικό και η κυβέρνηση θα σεβαστεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση», επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή