Αυξανόμενος ο αριθμός πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων

Αυξανόμενος ο αριθμός πνιγμών και θαλάσσιων ατυχημάτων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από πνιγμό κατέχει η Ελλάδα. Κατά μέσον όρο, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στο νερό 400 άνθρωποι, εκ των οποίων 35 παιδιά και έφηβοι. Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίζονται θανάσιμα κατά τη συμμετοχή τους σε θαλάσσια σπορ ή δραστηριότητες με σκάφη. Σύμφωνα με έρευνες, ο αριθμός των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων στις ελληνικές θάλασσες βαίνει αυξανόμενος.

Το καλοκαίρι του 2015 οι θάνατοι στη θάλασσα ήταν 146, ενώ είχαν λάβει χώρα είκοσι θαλάσσια δυστυχήματα. Συνολικά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2015 ο αριθμός των ατόμων που υπέστησαν ατύχημα σε πλοία και σε περιοχές ευθύνης των λιμενικών αρχών ανήλθαν σε 320, 7,7% περισσότερα από το 2014. Στο 93,4% των περιπτώσεων, τα ατυχήματα συνέβησαν σε παράκτιες περιοχές.

Η φετινή περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, από την έναρξη της θερινής περιόδου (1/5) έως τις 21/7 είχαν καταγραφεί 136 θάνατοι στη θάλασσα, ενώ είχαν λάβει χώρα τέσσερα θαλάσσια ατυχήματα. Στο ίδιο διάστημα, το Λιμενικό είχε κληθεί να συνδράμει σε 31 περιστατικά ακυβερνησίας πλοίων και σκαφών με 171 επιβαίνοντες συνολικά, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ενοικίαση σκαφών γίνεται σε μεγάλο βαθμό αψήφιστα, χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Ηδη τον Ιούνιο, φέτος, έλαβαν χώρα δύο ατυχήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Πανελλήνιου Αγώνα Φουσκωτών Σκαφών – Τζετ Σκι στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο συμμετεχόντων. Ο πρώτος τραυματίστηκε έπειτα από πτώση του στη θάλασσα, ενώ ο δεύτερος έχασε τις αισθήσεις του από τραυματισμό εντός του σκάφους.

Τον Ιούλιο στη Ζάκυνθο σοβαρά τραυματίστηκε μία 62χρονη τουρίστρια κατά τη διάρκεια περιήγησής της με σκάφος στη θαλάσσια περιοχή του Κερίου. Από άγνωστη αιτία, αποκολλήθηκε κομμάτι βράχου από την ακτή με αποτέλεσμα να τη χτυπήσει στο κεφάλι. Ευτυχώς, τη γυναίκα παρέλαβε γρήγορα άλλο σκάφος, που έπλεε στην περιοχή, το οποίο τη μετέφερε στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, όπου την περίμενε ασθενοφόρο. Είναι καλά στην υγεία της.

Στο ίδιο νησί, τις ίδιες μέρες, έλαβε χώρα και δεύτερο απίστευτο θαλάσσιο ατύχημα με θύμα έναν 7χρονο. Το αγοράκι έπαιζε το απόγευμα στη θάλασσα, στην παραλία Τσιλιβί, όταν το χτύπησε ακυβέρνητο σκάφος. Το σκάφος, που οδηγούσαν τρεις ημεδαποί, από άγνωστη αιτία άρχισε να παίρνει τροχιά προς τη στεριά. Τότε οι δύο από τους τρεις επιβαίνοντες πήδηξαν στο νερό, επιχειρώντας με τα χέρια να του αλλάξουν πορεία. Ομως το σκάφος κατευθύνθηκε προς την παραλία χωρίς ο τρίτος να μπορεί να το ελέγξει, με αποτέλεσμα να πηδήξει και αυτός στο νερό για να σωθεί. Στην τρελή πορεία του σκάφους βρέθηκε το άτυχο παιδί που τραυματίστηκε σοβαρά. Επειτα από καταστολή έξι ημερών στην εντατική μονάδα παίδων στο Νοσοκομείο της Πάτρας, ο 7χρονος ξύπνησε και τα μηνύματα για την υγεία του είναι ενθαρρυντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή