Αυστηρότερος έλεγχος μεταναστών

Αυστηρότερος έλεγχος μεταναστών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑΝΚΣΤΑΟΥΝ, Οχάιο. Την «εντατική» εξέταση μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ πρότεινε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον τρόπο, τη διάρκεια και το κόστος της πρότασής του.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Οχάιο, ο Τραμπ, που έχει προτείνει το πρωτάκουστο μέτρο του προσωρινού αποκλεισμού μουσουλμάνων μεταναστών, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε ριζική μεταρρύθμιση των διαδικασιών επιλογής μεταναστών, αποκλείοντας όσους έχουν εκφράσει συμπάθεια προς εξτρεμιστικές ομάδες ή δεν ασπάζονται τις αμερικανικές αξίες.

«Οσοι δεν πιστεύουν στο Σύνταγμά μας ή στηρίζουν τη μισαλλοδοξία και το μίσος δεν θα γίνονται δεκτοί στη χώρα μας», είπε ο Τραμπ στο Γιάνκσταουν του Οχάιο.

Εκπρόσωπος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ είπε ότι η πρόταση περιλαμβάνει τη χρήση ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων με μέλη της οικογένειας του αιτούντος, καθώς και έρευνα της δραστηριότητάς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να διαπιστωθούν οι απόψεις του σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των θρησκευτικών «πιστεύω», η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Ο Τραμπ έχει αναδείξει την επιβολή αυστηρότερης μεταναστευτικής νομοθεσίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του, εκτιμώντας ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο καταπολέμησης της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους και συγκρίνοντας την προσπάθεια αυτή με τον αγώνα κατά του κομμουνισμού κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης προκάλεσε, στο μεταξύ, η δήλωση του Τραμπ ότι η προεδρία Κλίντον θα έθετε τις ΗΠΑ σε πορεία ανάλογη με εκείνη της προσφυγικής κρίσης που «καταστρέφει τη Γερμανία», προσθέτοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον φιλοδοξεί «να γίνει η Μέρκελ των ΗΠΑ». «Η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών του προέδρου Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η πολιτική τους γιγάντωσε το Ι.Κ., αποσταθεροποίησε τη Μέση Ανατολή και προσέφερε στο Ιράν –οι πολίτες του οποίου φωνάζουν “Θάνατος στις ΗΠΑ”– κυρίαρχη θέση, με φιλοδοξίες ανάδειξής του σε παγκόσμια δύναμη», δήλωσε ο Τραμπ. «Με λίγα λόγια, η Κλίντον θέλει να γίνει η Μέρκελ των ΗΠΑ. Γνωρίζετε τι καταστροφή υπήρξε η μαζική μετανάστευση για τη Γερμανία. Το έγκλημα έχει εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα», συνέχισε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Στη δήλωση του Τραμπ, στην οποία συνέκρινε τη Χίλαρι Κλίντον με την Αγκελα Μέρκελ, απήντησε χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ.

«Ο ισχυρισμός του κ. Τραμπ είναι ψευδής και είναι σημαντικό να ανασκευάζουμε ψεύδη ξένων υποψηφίων. Αν ο κ. Τραμπ μελετούσε την κατάσταση στη Γερμανία, θα διαπίστωνε ότι, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις, η παρουσία προσφύγων δεν συνέτεινε σε σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας», είπε χθες ο κ. Ροτ.

Στο μεταξύ, ερωτήματα για τις σχέσεις ανώτατου στελέχους της εκστρατείας Τραμπ με φιλορωσικό κόμμα στην Ουκρανία θέτει το στρατόπεδο της Χίλαρι Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές αποδεικνύουν την ύπαρξη επαφών μεταξύ Τραμπ και Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times, χειρόγραφα σημειώματα στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, έλαβε το ποσόν των 12,7 εκατ. δολαρίων από το φιλορωσικό κόμμα που ίδρυσε ο έκπτωτος πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Δεδομένης της στάσης του Τραμπ υπέρ του Πούτιν και της πρόσφατης επίθεσης Ρώσων κυβερνητικών χάκερ, με στόχο τα ηλεκτρονικά αρχεία του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ οφείλει να αποκαλύψει κάθε σχέση του Πολ Μάναφορτ και κάθε άλλου στελέχους της εκστρατείας του με ρωσικές ή φίλα προσκείμενες στο Κρεμλίνο οντότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή