Ραντεβού στους αρχαιολογικούς χώρους, κάτω από την πανσέληνο

Ραντεβού στους αρχαιολογικούς χώρους, κάτω από την πανσέληνο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Πρωταγωνιστούν μουσική, ποίηση, λογοτεχνία, τέχνη, κινηματογράφος, αλλά προσφέρεται ακόμα και αστρονομική παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού. Η πληθώρα των δράσεων προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη 18 Αυγούστου, καθώς και στις 19, στις 20 και στις 21/8.

Στην Αθήνα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα εορτάσει το ολόγιομο φεγγάρι στις 18 και στις 19 Αυγούστου. Την πρώτη ημέρα στις 21.00 θα εμφανιστεί το συγκρότημα The Swingin’ Cats στον προαύλιο χώρο του, με χορό και αγαπημένα ελληνικά αλλά και ξένα τραγούδια στην ανεμελιά παλιών εποχών, με άρωμα ελληνικού κινηματογράφου. Οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8.00 έως τις 24.00 (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 20.00), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων». Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου και το καφέ του ισογείου. Από τις 20.00, το εστιατόριο θα φιλοξενεί τρεις γνωστούς μουσικούς της αθηναϊκής τζαζ σκηνής: τον Σπύρο Ροντογιάννη στο σαξόφωνο, τον Τζώρτζη Τσιρόπουλο στο πιάνο και τον Χρήστο Κορομηλά στο κοντραμπάσο. Το τρίο αυτό θα εμφανιστεί και την Παρασκευή 19/8, ενώ εκείνη την ημέρα από τις 20.00 η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

To Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο συμμετέχει για μία ακόμα φορά στον εορτασμό της πανσελήνου του Αυγούστου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στον δροσερό κήπο τη μουσική εκδήλωση «Η Ζωή με την πανσέληνο», στις 20.00. Η συνθέτις και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια μαζί με άλλους μουσικούς παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη μουσική παράδοση από την Ελλάδα, τη Σμύρνη και τη Μεσόγειο.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει πολλές δράσεις στις 18/8. Παράσταση χορού και μουσικής από τον κορυφαίο χορευτή και χορογράφο του Μπαλέτου της Κρατικής Τηλεόρασης της Κούβας Alejandro Ceballos και τον συνθέτη και ερμηνευτή αρχαίας ελληνικής λύρας Νίκο Ξανθούλη στο αίθριο του ΕΑΜ, στις 20.30. Παράλληλα, αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών θα αφηγηθούν άγνωστες «Ιστορίες της νύχτας» που αφορούν ορισμένα από τα διασημότερα εκθέματα. Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκθέσεις σύγχρονης κεραμικής, γλυπτικής και εικαστικής δημιουργίας θα παρουσιάσουν τα έργα τους που βρίσκονται εκτεθειμένα στο καφέ και στον ανανεωμένο κήπο του αιθρίου του ΕΑΜ.

Κλασική αξία είναι πάντα το Σούνιο, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό από τις 8 μ.μ. έως τα μεσάνυκτα.

Συναυλία

Αν θέλετε να βγείτε εκτός των τειχών, τότε μπορείτε να δείτε τη Σόνια Θεοδωρίδου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, που θα ανοίξει για το κοινό από τις 20.30. Ενδιαφέρουσα πρόταση έχει και στη Βραυρώνα. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Βραυρώνας από τις 19.00 έως τις 20.30 και μετά συναυλία τζαζ μουσικής στον προαύλιο χώρο του μουσείου από τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη και τους συνεργάτες του μουσικούς Μαρία Μανουσάκη στο ακουστικό-ηλεκτρικό βιολί, Γιάννη Κιριμκιρίδη στα πλήκτρα, Μιχάλη Ευδαίμονα στο μπάσο και Κώστα Αναστασιάδη στα τύμπανα-κρουστά από τις 21.00 έως τις 23.00. (Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 500 άτομα.)

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί ο Βασίλης Λέκκας στον κήπο της κεντρικής εισόδου στις 9 το βράδυ. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υποδέχεται την πανσέληνο, στις 21.15, με το συγκρότημα String Demons, δηλαδή τον Κωνσταντίνο και τη Λυδία Μπουντούνη. Το ντουέτο εγχόρδων έχει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει διασκευές κλασικών και παραδοσιακών, χέβι μέταλ και λαϊκών, ποπ και ρεμπέτικων, εκκλησιαστικών-βυζαντινών ύμνων, σε ένα «Συμφωνικό πανηγύρι» ειδικά διαμορφωμένο για έγχορδα. Το μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό έως τις 21.00, με ελεύθερη είσοδο από τις 18.30.

Με τηλεσκόπια

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας διοργανώνει κάτι διαφορετικό. Παρατήρηση στον έναστρο νυχτερινό ουρανό με τηλεσκόπια, θαυμάζοντας τους δακτυλίους του Κρόνου, αστέρια και νεφελώματα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αστρολάβος – Αστρονομίας και Διαστήματος Αρτας και συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρταίων. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 08.00 έως τις 24.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή