Ο χαμένος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

Ο χαμένος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελπίδες των Βραζιλιάνων να δώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο παραθέτει τα δυσοίωνα στοιχεία, που αφορούν κυρίως στον τουρισμό, καθώς ο αριθμός των τουριστών είναι πολύ κατώτερος των αρχικών εκτιμήσεων.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 800.000 έως και 1 εκατομμύριο τουρίστες, ο τουριστικός οργανισμός Embratur έχει διορθώσει αισθητά προς τα κάτω τον αριθμό αυτό, εκτιμώντας ότι θα κινηθεί μόλις μεταξύ 300.000 και 500.000.

Σύμφωνα με την ένωση ξενοδόχων η πληρότητα κυμαίνεται στο 90%. Εντούτοις η ζήτηση για άλλες τουριστικές υπηρεσίες και προσφορές, όπως επίσκεψη στις φαβέλες, είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι ξένοι τουρίστες αναμένεται να αποφέρουν επιπρόσθετα έσοδα ύψους μόλις 200 εκατομμυρίων δολαρίων, αισθητά λιγότερα σε σχέση με το Μουντιάλ του 2014, όταν τα έσοδα είχαν ανέλθει στα 900 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια ώρα και στο προοίμιο των αγώνων, είχε εξαντληθεί μόλις το 80% των 6,1 εκατομμυρίων εισιτηρίων. Η ασφαλιστική εταιρεία Euler Hermes αναμένει μαζικά «λουκέτα» μετά τους αγώνες, καθότι οι ελπίδες πολλών επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως στην εστίαση και στις μεταφορές, δεν φαίνεται να εκπληρώνονται. «Μόνον λόγω των Ολυμπιακών αναμένουμε 5% περισσότερα “λουκέτα” στο Ρίο, στις μικρομεσαίες μάλιστα 12%», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Euler Hermes, Λούντοβιτς Σούμπραν.

Στην παραλία της Κοπακαμπάνα άνοιξε ένα τεράστιο κατάστημα με επίσημα προϊόντα των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο η προσέλευση του κόσμου είναι περιορισμένη και οι τιμές, πολλές φορές, τσουχτερές. Η μασκότ Vinicious κοστίζει 115 ρεάλ, περίπου 32 ευρώ. Οι περισσότεροι όμως προτιμούν να βγάλουν σέλφι με τη μασκότ, παρά να την αγοράσουν. Ενας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι το βραζιλιάνικο νόμισμα έχει σταθεροποιηθεί έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνεται ακριβότερη η διαμονή για τουρίστες από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

«Η αυξημένη προβολή της χώρας οδηγεί σε εν δυνάμει ανάπτυξη του τουρισμού», εκτιμά ο τουριστικός οργανισμός Embratur.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή