Αντιδράσεις Αγκυρας για το έγγραφο του γερμανικού υπ. Εσωτερικών

Αντιδράσεις Αγκυρας για το έγγραφο του γερμανικού υπ. Εσωτερικών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέκρουσε τις κατηγορίες της γερμανικής κυβέρνησης η Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το επίμαχο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, που περιγράφει την Τουρκία ως «πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής», ως ακόμη μία απόδειξη της περίεργης στάσης της Γερμανίας.

«Πρόκειται για μια νέα απόδειξη για την περίεργη στάση (της Γερμανίας) με την οποία εδώ και ορισμένο καιρό γίνεται προσπάθεια να φθαρεί η χώρα μας, με το να στοχοποιούνται ο πρόεδρος και η κυβέρνησή μας», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για την πρόθεση της Τουρκίας το θέμα «να διαλευκανθεί ενώπιον των γερμανικών δικαστηρίων».

Αναφερόμενο εμμέσως στο κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για «ορισμένους πολιτικούς κύκλους» στη Γερμανία οι οποίοι βρίσκονται πίσω από τoυς ισχυρισμούς της αποκαλυφθείσας έκθεσης της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτοί οι κύκλοι είναι γνωστοί ότι κρίνουν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το θέμα της τρομοκρατίας, ιδίως σε ότι αφορά στις «αιματηρές επιθέσεις που στρέφονται κατά της Τουρκίας» του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος εργασίας PKK, σημειώνει η FAZ .

Αντιδράσεις και από τα γερμανικά κόμματα

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας έχει προκαλέσει το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που περιγράφει την Τουρκία ως «πλατφόρμα δράσης ισλαμιστικών οργανώσεων».

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαουσάν Σέμπλι διευκρίνισε σήμερα ότι «το υπουργείο δεν υιοθετεί τις δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ σε αυτή τη γενικότητά τους», ενώ αρνήθηκε να τοποθετηθεί ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε ως απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, καθώς, όπως εξήγησε, είναι διαβαθμισμένο ως «εμπιστευτικό».

Από την πλευρά του γερμανικού ΥΠΕΣ, ο εκπρόσωπος Γιοχάνες Ντίμροτ παραδέχθηκε ότι από διαδικαστικό λάθος το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμετείχε στη σύνταξη του κειμένου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η καγκελαρία συμμετείχε, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες της κυβέρνησης.

Αδιανόητη η συζήτηση για ένταξη της Τουρκίας

Εξάλλου,αδιανόητο θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ανοίξουν υπό τις παρούσες συνθήκες νέα κεφάλαια στη διαδικασία της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Κάτι τέτοιο απαιτεί άλλωστε ομοφωνία», υπενθύμισε ο Ζάιμπερτ.

Σχετικά με τις σχέσεις Βερολίνου –Άγκυρας ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από τις κλασικές διμερείς σχέσεις που έχει η Γερμανία με πολλές άλλες χώρες, ιδιαίτερα επειδή ζουν εδώ πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με τουρκικές ρίζες», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος που βρίσκεται στο όριο μιας από τις πολιτικά πιο δύσκολες και σε ένταση περιοχής του κόσμου, και γνωρίζει ότι και η Γερμανία είναι ένας σοβαρός και αξιόπιστος εταίρος που υπερασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά του και όταν δεσμεύεται για κάτι εμμένει σε αυτό», πρόσθεσε.

Ως προς την ευρωπαϊκή συμφωνία της Τουρκίας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής, ο Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα», αφού και «οι δύο πλευρές θέλουν να δώσουν τέλος στην παρανομία και στην εγκληματικότητα των διακινητών στο Αιγαίο».

Ο Γερμανός πολιτικός σχολίασε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων και ότι «έχει δικαιολογημένο συμφέρον να μοιραστεί με την Ευρώπη τα βάρη της υποδοχής και της φροντίδας τους» για την οποία η Ε.Ε. διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή