Ισπανία: Προς διαπραγμάτευση με Ciudadanos ο Ραχόι

Ισπανία: Προς διαπραγμάτευση με Ciudadanos ο Ραχόι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έλαβε το "πράσινο φως" από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) προκειμένου να διαπραγματευτεί με το κεντρώο Ciudadanos τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ίδιος.

Η ηγεσία του PP συνεδρίασε νωρίτερα για να συζητήσει μια δέσμη πολιτικών μεταρρυθμίσεων έξι σημείων την οποία έχει εισηγηθεί το Ciudadanos. Το κεντρώο κόμμα χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις προαπαιτούμενο για να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Ραχόι.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια κυβέρνηση τώρα» είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ταυτόχρονα όμως προειδοποίησε ότι θα είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση και να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες, αν το Σοσιαλιστικό Εργατικο Κόμμα (PSOE) δεν την στηρίξει με κάποιον τρόπο κατά τη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Χωρίς το PSOE, που επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι θα καταψηφίσει μια κυβέρνηση υπό το PP, ο Ραχόι δεν διαθέτει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον ίδιο.

«Το Ciudadanos έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός, το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει κάνει ούτε ένα. Χωρίς αυτό το βήμα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει» η διαδικασία, τόνισε ο Ραχόι.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ έχει πει κατ΄επανάληψη πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει πρωθυπουργό τον Ραχόι σε καμία ψηφοφορία.

Αλλά μια αλλαγή στάσης των Ciudadanos υπέρ του Ραχόι θα αυξήσει την πίεση στους Σοσιαλιστές να κάνουν μια κίνηση υποχώρησης, απέχοντας από την ψηφοφορία.

«Αν οι Ciudadanos αποφασίσουν να υποστηρίξουν τον Ραχόι, θα είναι πραγματικά δύσκολο για τους Σοσιαλιστές να δικαιολογήσουν τη συνέχιση ενός βέτο», δήλωσε ο Βιντσένζο Σκαρπέτα, πολιτικός αναλυτής της Open Europe στο Λονδίνο.

«Δεν μπορούν να συνεχίσουν να μπλοκάρουν την κατάσταση απλώς για να την μπλοκάρουν, χωρίς να προτείνουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή