Το Βερολίνο απορρίπτει τις αξιώσεις αποζημιώσεων

Το Βερολίνο απορρίπτει τις αξιώσεις αποζημιώσεων

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λήξαν» θεωρεί το Βερολίνο το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που επανέφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του την περασμένη Τρίτη στο Κομμένο της Αρτας. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και, αν χρειαστεί, σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί το ιστορικό αυτό χρέος» και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση «να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοικτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα, ωστόσο, με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απάντηση του Βερολίνου είναι αρνητική. «Η ελληνική κυβέρνηση επαναφέρει την απαίτηση για την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων για τα εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα λήξαν», έγραψε χθες η Handelsblatt. Η Bild υπογράμμισε ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Στον αντίποδα, η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης».

Το περιοδικό Der Spiegel αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτοντας: «Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς, ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή