Ασεμνη χειρονομία Γκάμπριελ σε νεοναζί

Ασεμνη χειρονομία Γκάμπριελ σε νεοναζί

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σάλο προκάλεσε στη Γερμανία η χειρονομία του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο σε ακροδεξιούς διαδηλωτές που αμφισβήτησαν τον πατριωτισμό του και τον αποκάλεσαν προδότη. Επισκεπτόμενος την Κάτω Σαξονία, βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα μασκοφόρων που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Προδότη» και του φώναξαν «Φίλε, ο πατέρας σου αγαπούσε αυτήν τη χώρα και εσύ τι έκανες; Την κατέστρεψες».

Στο σχετικό βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο οποίος έχει αποκηρύξει τον πατέρα του ως φανατικό νεοναζί, έστρεψε το πρόσωπό του προς τους διαδηλωτές, χαμογέλασε και προέβη στην άσεμνη χειρονομία. Το κόμμα του επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του βίντεο, το οποίο πόσταραν στο Facebook μέλη του νεοναζιστικού κόμματος NPD. Η Φράουκε Πέτρι, ηγέτης της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, αποδοκίμασε την ενέργειά του και τον χαρακτήρισε ακατάλληλο για αντικαγκελάριο. Την ίδια στιγμή, η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από ένα κύμα βίαιων επιθέσεων τον περασμένο μήνα.

Το Μόναχο λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της Γιορτής Μπίρας, του καθιερωμένου Οκτόμπερφεστ, που ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου. Χθες, εξάλλου, Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο έφηβος ο οποίος σκότωσε εννέα άτομα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε τον Ιούλιο σε εμπορικό κέντρο του Μονάχου είχε προμηθευθεί το όπλο του και τις σφαίρες έναντι 4.350 ευρώ.

Οι Αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο άνεργο έμπορο, ο οποίος πούλησε το πιστόλι τύπου Glock 17 στον 18χρονο ένοπλο μέσω του παράνομου Διαδικτύου (darknet). Η συναλλαγή είχε γίνει στις 20 Μαΐου και ο έμπορος αποκάλυψε ότι του είχε πουλήσει 350 ακόμη σφαίρες στις 18 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν από το μακελειό. Στο μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε χθες έναν 27χρονο που θεωρείται ύποπτος ότι σχεδίαζε βομβιστική επίθεση. Αυτό ανακοίνωσαν οι Αρχές στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι έρευνες στο διαμέρισμα του υπόπτου, ο οποίος –σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες– είχε στραφεί εσχάτως στο Ισλάμ. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία συγκλονίστηκε τον Ιούλιο από δύο επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μια επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στο Βίρτσμπουργκ και μια επίθεση αυτοκτονίας στο Ανσμπαχ. Στο Βίρτσμπουργκ, ο 17χρονος δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας αφότου τραυμάτισε πέντε ανθρώπους. Στο Ανσμπαχ τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι όταν Σύρος πρόσφυγας ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό έξω από συναυλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι διοργανωτές του Οκτόμπερφεστ έχουν απαγορεύσει τα σακίδια, έχουν θεσπιστεί πρόσθετοι έλεγχοι ασφαλείας σε όλες τις εισόδους, ενώ έχει υψωθεί και φράχτης. Περίπου έξι εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Γιορτή Μπίρας κάθε χρόνο, η οποία αποτελεί πόλο έλξης και για τους ντόπιους, που συμμετέχουν ντυμένοι με παραδοσιακά δερμάτινα παντελόνια και φορέματα (ντιρντλ). «Θα κάνουμε τα πάντα σε επίπεδο ασφαλείας, ώστε οι κάτοικοι του Μονάχου και οι φιλοξενούμενοί τους να μπορέσουν να απολαύσουν τη γιορτή με ηρεμία.

Εξετάζουμε όλες τις εναλλακτικές», είπε ο αντιδήμαρχος Μονάχου Γιόσεφ Σμιτ. Ο δήμος έχει αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στην ασφάλεια σε 450 από 250 πέρυσι και έχει ορθώσει έναν μεταλλικό φράχτη ύψους δύο μέτρων γύρω από την Τερεζίενβιζε, το ανοιχτό πεδίο στο οποίο φιλοξενείται το Οκτόμπερφεστ, ώστε να μην μπορεί κανείς να ξεφύγει από τους ελέγχους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή