Ξεκινά δικαστική έρευνα για τον θάνατο του συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τον θάνατο του συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία Αργεντινή δικαστής ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Ισπανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο οποίος θεωρείται ότι εκτελέστηκε το 1936 από δυνάμεις που πρόσκεινταν στον στρατηγό και δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Η τύχη του Γκαρθία Λόρκα παραμένει άγνωστη αφότου μια ανασκαφή το 2009 σε περιοχή κοντά στην ισπανική πόλη Γρανάδα όπου θεωρούνταν ότι είχε ταφεί αποδείχθηκε άκαρπη.

Μετά από τη διακοπή των σχετικών προσπαθειών από τη δικαιοσύνη, μια ισπανική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων με την ονομασία Ένωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης ζήτησε από την Αργεντινή ομποσπονδιακή δικαστή Μαρία Σερβίνι να αναλάβει την υπόθεση. Εκείνη δέχθηκε, σύμφωνα με δήλωση της ένωσης στον κοινωνικό ιστότοπο του Facebook, και η οργάνωση δήλωσε, "Η περίπτωση έχει ενσωματωθεί σε μια συνεχιζόμενη έρευνα της Δικαστού Μαρία Σερβίνι περί εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

Η Σερβίνι είχε ήδη αρχίσει να εξετάζει εγκληματικές πράξεις της εποχής του Φράνκο, από βασανιστήρια μέχρι εξωδικαστικές δολοφονίες. Ο Φράνκο άσκησε την εξουσία για περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον ισπανικό εμφύλιο του 1936-1939.

Ο πιό γνωστός δικαστής ανθρώπινων δικαιωμάτων της Ισπανίας, Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ξεκίνησε την έρευνα των εγκλημάτων της εποχής του Φράνκο το 2008, αλλά μετά αργότερα την αρχειοθέτησε, λόγω της πολιτικής ευαισθησίας του θέματος.

Η ισπανική οργάνωση ζήτησε από την Σερβίνι, η οποία δεν ήταν διαθέσιμη για δηλώσεις, να αναλάβει την περίπτωση του Γκαρθία Λόρκα πρώτη φορά τον Απρίλιο.

"Η δικαστής ζήτησε από τα δικαστήρια στη Μαδρίτη να παραδώσουν τον φάκελλο της υπόθεσης στην οργάνωση", είπε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή στο αργεντινικό δικαστικό σύστημα με γνώση του θέματος, που μίλησε ανώνυμα.

Ο ισπανικός εμφύλιος χάραξε το δρόμο προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία προμήθευσαν τις δυνάμεις του Φράνκο με οπλισμό και χρηματική υποστήριξη. Ο ηγέτης της Σοβιετικής΄Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν υποστήριξε τους κομμουνιστές που μάχονταν εναντίον των τριών δυνάμεων ενώ ο Φράνκο θεωρούσε τον εαυτό του ως "φρουρό" στο προπύργιο εναντίον του κομμουνισμού.

Εθελοντές από διάφορες χώρες γνωστοί ως Διεθνές Ταξιαρχίες ταξίδεψαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν εναντίον του Φράνκο, αφού αυτός επαναστάτησε εναντίον της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας το 1936.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ιστορικών, μέχρι και μισό εκατομμύριο μαχητές και πολίτες σκοτώθηκαν συνολικά και στις δύο πλευρές του πολέμου, δημοκρατικών και εθνικιστών. Μετά το τέλος του εμφυλίου, δεκάδες χιλιάδες εχθροί του Φράνκο δολοφονήθηκαν ή φυλακίστηκαν σε μια προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τους διαφωνούντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή