Χ.Α.: τέλη Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση από FTSE

Χ.Α.: τέλη Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση από FTSE

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αναμένεται η νέα αξιολόγηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου για το 2017 από τον αγγλικό οίκο αξιολόγησης FTSE. H Αθήνα από τις 21 Μαρτίου 2016 υποβαθμίστηκε στην κατηγορία «προηγμένη αναπτυσσόμενη» («advanced emerging market») από «αναπτυγμένη αγορά» («developed market») που την είχε κατατάξει το 2001 ο αγγλικός οίκος με αφορμή την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο κυριότερος λόγος που υποβαθμίστηκε η Αθήνα και έγινε η μοναδική αναδυόμενη αγορά μεταξύ των 19 αγορών της Ευρωζώνης ήταν το περυσινό κλείσιμο του Χ.Α. τον Ιούλιο για 25 συνεχείς συνεδριάσεις, λόγω της επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls).

To Xρηματιστήριο Αθηνών είχε αναστείλει τη λειτουργία του στις 29 Ιουνίου 2015 και επαναλειτούργησε στις 3 Αυγούστου 2015. Η πρώτη υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά, που διατηρείται έως σήμερα, έγινε τον Μάιο του 2013 από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης MSCI. Τα κριτήρια του MSCI θεωρούνται σαφώς πιο δύσκολα, αφού η εμπορευσιμότητα ενός τίτλου είναι κορυφαία παράμετρος για την αξιολόγηση, όπως και η κατάσταση που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας στην οποία βρίσκεται η εκάστοτε χρηματιστηριακή αγορά. Οι ημερήσιες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο διαχέονται στις 10 μετοχές που με μέση κεφαλαιοποίηση άνω του 1,1 δισ. ευρώ αποτελούν από μόνες τους ένα «δικό τους» χρηματιστήριο. Οι ξένοι τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στις εταιρείες που χαρακτηρίζονται για το «ευρωπαϊκό ρίσκο», δηλαδή μπορούν ανά πάσα στιγμή να αντλήσουν κεφάλαια στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τις εγχώριες εισηγμένες που προσδοκούν οφέλη μόνο από την εξοικονόμηση κόστους ή και από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τους δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή